Наші партнери

Мозаїка в архітектурі та ландшафті

Садиба Зелений Дуб

Романівські вівці

 
 

| ДОМАШНЯ > | СТАТТІ >|Про минулорічний ґрунт

Що робити з "торішнім торф'яним ґрунтом", в якому вирощувалися овочі?

Версія PDF

          На відміну від  кімнатних рослин, вирощування овочевих культур потребує великих контейнерів і відповідно великої кількості якісного контейнерного ґрунту. Знову ж, кімнатні рослини багаторічні, вони утворюють спутану міцну кореневу грудку і для пересаджування використовується метод перевалки. Тобто весь старий субстрат залишається в новому горшку, і фактично лише додається невелика кількість нового (10-20%). Овочі ростуть  в великому контейнері всього декілька місяців і на наступний рік необхідно садити нові. За грунт заплачені гроші, з виду він майже як новий  і крім того його багато. Виникає слушне питання “Що мені робити з "торішнім ґрунтом", в якому вирощувалися овочі?”.

        Більшість фахівців рекомендують ніколи повторно не використовувати старий  ґрунт для вирощування в контейнерах навіть на вулиці, а особливо в кімнаті чи теплиці, в зв’язку потенційною з небезпекою занесення хвороб та шкідників. Проте часто городники  повторно використовують ґрунт на свій страх і ризик. Краще використайте його для покращення структури ґрунту на дачі, в саду, на клумбі, на газон, на город, як мульчуючий матеріал, наповнювач для біотуалету, сорбент розлитих паливно-мастильних матеріалів, на компост, винесіть в парк або в ліс. Ні в якому разі не викидайте в каналізацію і не висаджуйте  в нього кімнатні рослини.

        Найкращий спосіб переробки використаного торф’яного ґрунту це висипати його в компостну купу і компостувати разом з іншими органічними відходами. Якщо процес компостування іде правильно, температура підвищується до 70оС. При цьому гинуть збудники хвороб, насіння бур’янів шкідники та їх яйця. Ви не викидаєте ґрунт, а робите прекрасний компост,  який використаєте для вирощування овочів і таким чином знову повернете його в виробництво.

        В крайньому випадку, якщо сутужно зі свіжим ґрунтом, з застереженнями можна використати його в наступному році для вирощування овочів іншого виду (але тільки якщо ви не відзначили хвороби попереднього сезону). Якщо попередником були помідори, не слід в цей же ґрунт в наступному сезоні висаджувати картоплю, оскільки вони мають однакові хвороби.

       Майте на увазі, що органічна речовина  субстрату з часом розкладається, зменшуються розміри часток торфу і відповідно погіршується аерація коріння. Ріст рослин погіршується, не дивлячись на внесення підвищеної кількості добрив. При вирощуванні в тому самому   субстраті однакових  або  близьких  по біології культур і при створенні в ґрунті анаэробных умов накопичуються фітотоксичні  речовини. Це як на цілинному полі - перший рік прекрасний урожай, а в наступні з кожним роком все гірше. Торішній ґрунт, незалежно від того чи є він в горшку або в мішку, забруднений спорами грибків, насінням бур’янів, бактеріями, вірусами, нематодами, комахами, яйцями шкідників й іншими організмами.

       Якщо ви зважилися на повторне використання, то старий ґрунт необхідно підготувати. Висипте з контейнерів та виберіть сміття, листя  і все коріння. Добре його просіяти. Оскільки в попередньому сезоні рослини використали всі поживні елементи, необхідно внести повну дозу збалансованого добрива. Зберігайте просіяний ґрунт в закритих поліетиленових мішках, не допускайте його висихання. Реально це все , що ви можете зробити. Перед посадкою додайте 20-30% свіжого субстрату.

      Часто можна почути рекомендацію про термічну стерилізацію при температурі 100 оС і навіть 150оС   в духовці, на водяній бані чи в мікрохвильовій печі. Враховуючи що ґрунту у вас буде 100-200 літрів, в домашніх умовах це досить трудомісткий процес і цього не слід робити з торф’яними ґрунтами. При високій температурі  торф починає розкладатися та обвуглюватися виділяючи фітотоксичні фенольні сполуки, гине вся мікрофлора, включаючи і корисну. Крім того торф стає гідрофобним. Для прихильників органічного землеробства хімічна стерилізація також не прийнятна.

      Звичайно повна заміна контейнерного  ґрунту потребує деяких фінансових затрат. Зрозуміло що хочеться зберегти старий  ґрунт і заощадити гроші. Проте щоб правильно його переробити потрібно багато зусиль і часу, врахуйте також потенційну необхідність боротьби з хворобами і шкідниками та гірке розчарування від поганої якості рослин. Зважте ці зусилля та вигоду від використання старого ґрунту для контейнерного городу. Можливо дешевше піти в магазин та купити свіжого?!  

     Інші статті по темі органічне землеробство
 1.Торф і торф'яні  субстрати в системі органічного землеробства (укр)
 2.Город у контейнерах - відмінна альтернатива овочевій грядці (укр)
 3.Торф в системе органического земледелия (PDF; 2,5 Мб).
 4.Можно ли применять торф в системе органического земледелия?
 5.Каковы экологические критерии качества торфа ?
 6.Что такое вермикомпост,  чем он отличается от компоста? 
  7. Вибір контейнерів для вирощування овочів (укр.)
 8. Как определить качественный компост? Какие компосты использовать - коммерческие или домашние?
        
     
      С
убстрати ПП Кардаш для контейнерного садівництва, квітникарства, овочівництва.

Для виробництва торф'яних субстратів ПП Кардаш  використовує лише дозволені органічними стандартами матеріали: прибалтійський верховий торф, низинний торф з українських промислових торфовищ, перліт, вермикуліт, цеоліт.

        Прихильність до органічного овочівництва не повинна означати неефективний ріст. Наші субстрати сформульовані так, щоб забезпечити в контейнерах кращий врожай рослин і овочів,  ніж на мінеральних  ґрунтах. Якщо ви будете застосовувати органічні добрива й природні методи боротьби зі шкідниками, на наших субстратах одержите відмінну органічну продукцію.

Юрій Кардаш

 


© 2007 ЧП Кардаш Андрей Юриевич  Дата изменения: 27.02.2016   Все права на материалы, опубликованные на сайте, защищены в соответствии с украинским и международным законодательством об авторском праве. При любом использовании материалов сайта ссылка на    www. kardash.com.ua   обязательна.