Чому торф і який
торф?
Кращим є верховий сфагновий торф, що має
неперевершений комплекс природних властивостей, завдяки яким за
останні 50 років він став основою індустріального контейнерного
виробництва рослин. Основні переваги верхового торфу полягають у
наступному:
- це природний органічний матеріал з унікальною
агрофізичною мікроструктурою, що зберігає велику кількість води й
повітря, а це сприяє здоровому розвитку кореневої системи рослин;
- дозволяє легко регулювати величину кислотності
й вміст поживних елементів доповненням вапнякових матеріалів і
добрив;
- має бактерицидні властивості, містить
природні гумінові кислоти й інші біологічно активні речовини, які
мають стимулюючу дію на розвиток рослин і корисної мікрофлори;
- легкий, чистий і простий у
застосуванні, не містить насіння польових бур'янів, техногенних
забруднень, у ньому відсутня патогенна мікрофлора, хвороботворні
мікроорганізми;
- біологічно стійкий, що забезпечує тривале
зберігання й використання;
- має більш стабільну й однорідну якість,
ніж його замінники, низький зміст золи й водорозчинних солей, що
позитивно позначається на розвитку різних видів рослин, так само як
і на умовах їхнього вирощування;
- легко обробляється, сортується,
змішується;
- використовуючи інші компоненти,
наприклад глину, пісок, компостовану кору, деревне й кокосове
волокно, властивості сирого торфу можуть бути далі поліпшені й
пристосовані оптимальним чином до потреб конкретних рослин і
технології їхнього культивування;
- екологічно чистий і безпечний для людини,
немає проблем з утилізацією;
- дешевший ніж його замінники, добувається
промисловими методами без шкоди навколишньому середовищу, завжди є в
наявності в достатній кількості;
- є поновлюваною сировиною, оскільки після
рекультивації торфовища процес утворення торфу зі швидкістю 0,5 -
1,0 мм у рік триває.
|
Торф ідеально
підходить для органічного землеробства |
Комерційне
органічне землеробство в країнах ЄС, США, Канаді регулюється
безліччю законів і правил, які останнім часом сильно посилили, що
покликане гарантувати споживачеві за його додаткові гроші дійсно
екологічно чисту продукцію. Стандарти регулюють методи виробництва,
а в деяких випадках і властивості кінцевої продукції органічного
сільського господарства. Є міжнародні (наприклад, стандарти
Міжнародної федерації органічного сільського господарства (Іnternatіonal Federatіon of Organіc Agrіculture Movements (ІFOAM)
www.ifoam.org
) і регіональні стандарти, а також добровільні
стандарти підприємств. Найбільш відомими стандартами є наступні:
- Євросоюз - Директива № 2092/91 "Про екологічне
землеробство й відповідне маркування сільськогосподарської продукції
й продуктів харчування", крім того, у країнах ЄС діють і національні
програми екологічного сільського господарства;
- США -
(Maharіshі
Vedіc Organіc Agrіculture Certіfіcatіon Program Standards Manual);
- Канада - Standards for Organіc Agrіculture:
CAN/CGSB-32.310-2006
- General Prіncіples and Management Standards,
CAN/CGSB-32.311-2006 - Permіtted Substances Lіsts.
Органічне виробництво розсади, саджанців, товарної
тепличної продукції й контейнерних рослин вимагає використання
субстратів, які відповідають вимогам органічних стандартів. У
сертифікованому органічному виробництві, є обмеження на матеріали,
які можуть використатися в субстратах,
або для їхнього додаткового удобрення.
Практично всі стандарти містять однаковий і
досить великий список дозволених для застосування в субстратах
матеріалів. Це мінеральний ґрунт, пісок, компост, компостована
соснова кора, торф, папір (не більше, ніж 25 % суміші, глянсового й
пофарбованого паперу потрібно уникати), люцерна (альтернатива
верховому торфу), тирса (з нефарбованої і не просоченої
консервантами деревини), лушпиння рису, глина, перліт, вермикуліт, цеоліт. Як
добрива можна застосовувати глауконіт, природні фосфорити, кісткове
борошно, кров'яне борошно, рогову стружку, деревну золу, різні
компости й біогумус, крейда й доломіт як джерело кальцію й магнію.
Відпрацьований грибний компост
можна застосовувати, якщо він
складається тільки з матеріалів, допустимих органічними стандартами
та при виробництві грибів не застосовувалися синтетичні засоби
захисту.
В органічному виробництві забороняється використання
серед інших наступних речовин:
- синтетичних добрив і
пестицидів;
- органічних добрив і
компостів рослинного й тваринного походження, які містять заборонені
речовини;
- осадків стічних вод у
будь-якій формі як добриво або кондиціонер ґрунту;
- синтетичних регуляторів
росту.
Органічні стандарти допускають застосування
торф'яних субстратів за умови, що вони містять тільки дозволені
компоненти й при їхньому виробництві не застосовуються мінеральні
хімічні добрива й синтетичні зволожуючі речовини (сурфактанти), крім
того торф для знищення патогенних організмів не піддавався хімічній
обробці. Тому при покупці торфу, або самостійному готуванні
субстратів для органічного виробництва зверніть увагу на наявність
цих добавок.
Торф містить воски й смоли. Будучи висушеним,
особливо при підвищеній температурі, до вологості менше 50%,
повторно погано змочується. Деякі виробники субстратів застосовують
поверхнево активні речовини (ПАР) або сурфактанти, які зменшують
поверхневий натяг води, поліпшуючи її проникнення в сухий субстрат.
Як правило, інформація про це вказується на впакуванні субстрату.
Звичайно це продукти переробки нафти або полімери типу
поліакриламідів. Вони, як й інші синтетичні ПАР, заборонені
органічними стандартами. При цьому дозволені природні зволожувачі -
мила (сапоніни), наприклад, екстракт юки й мікробні поверхово
активні речовини.
Часом виробники субстратів використають як
добавки гранули пінопласту, сечовино-формальдегідну піну, поролон,
гідрогелі. Такі субстрати не можна застосовувати в органічному
землеробстві.
Регулювання кислотності торф'яних
субстратів повинне проводитися за допомогою природних мінералів -
карбонату кальцію (CaCO3) і карбонату магнію (MgCO3) у вигляді
крейди або доломіту. Застосовувати для цього обпалений вапняк (CaО),
або гашене вапно (Ca(OH)2) заборонено.
В органічному землеробстві можна
застосовувати різні види торфу. Для розмноження рослин, вирощування
розсади й товарних тепличних овочів широко використається мало
розкладений верховий сфагновий торф. Чорний, більше розкладений
верховий і низинний очеретяний, осоковий, трав'яний торф звичайно
використаються для того, щоб покращити польові ґрунти і як добавка
до горшкових ґрунтів. Часто в субстратах змішують різні типи торфу.
Купуючи субстрат в магазині,
уважно прочитайте склад і переконайтеся, що всі інгредієнти є
дозволеними для використання в органічному виробництві.
Основні компоненти торф'яних
субстратів - верховий торф, пісок, перліт дуже бідні поживними
речовинами. Застосовуючи органічні добрива, врахуйте, що вони є
повільно діючими. При складанні суміші необхідно також
ураховувати, що багато органічних добрив мають істотний вплив на
кислотність pН.
Є декілька варіантів внесення додаткових органічних добрив:
1) додати добриво до субстрату перед висадженням рослин;
2) підживлення під час росту
сільськогосподарських культур;
3) підживлення рідкими органічними
добривами з поливною водою.
Зазвичай тепличні рослини підживлюють з поливною водою. Проте деякі
з органічних компонентів добрив погано розчиняються у воді. Через
це, багато виробників овочів вносять добрива в субстрат до
пересадження. Для забезпечення збалансованого живлення змішують
декілька видів добрив. Використовуються природні мінерали - доломіт
(кальцій і магній), мелені фосфорити (фосфор) і глауконіт (калій). А
також тваринні й рослинні органічні добрива: мука з люцерни,
кісткове і кров'яне борошно, емульсія або гідролізат риби, екстракт
макухи, пташиний послід, екстракт водоростей і зелених рослин,
компостований гній, вермикомпост (біогумус). Біогумус і компост
можуть мати підвищений рівень водорозчинних солей, тому вносяться в
невеликій кількості (до 10%).
Інший варіант додаткового підживлення є використання рідких добрив -
емульсія риби (має сильний неприємний запах), екстракти ламінарії,
макухи, рослинні екстракти, водна витяжка з біогумусу та компосту
(чаї), суспензія кров'яного борошна. Можна змішувати комерційні
рідкі добрива з іншими компонентами, щоб розробити збалансоване
джерело макро- і мікроелементів.
Одна із проблем, з органічними добривами полягає
в тому що поживні речовини знаходяться в недоступній для рослин
формі і потребують попередньої мінералізації за допомогою ґрунтових
мікроорганізмів.
Гарний компост або родючий ґрунт збагачує субстрат активними
ґрунтовими мікроорганізмами. Якщо ви використаєте ґрунт як добавку
до торфу необхідно переконатися, що на ділянці, з якого він взятий,
не застосовувалися гербіциди й фунгіциди, ґрунт не забруднений
важкими металами. Застосування компостів невідомого
походження, мінерального ґрунту пов'язане з ризиком занести хвороби
й хімічні забруднювачі. Краще використати безземельні торф'яні
субстрати.
Для виробництва торф'яних субстратів ПП Кардаш використовує
лише
дозволені органічними стандартами матеріали: прибалтійський верховий
торф, низинний торф з українських промислових торфовищ, перліт,
вермикуліт, цеоліт.
Прихильність до органічного овочівництва не повинна означати
неефективний ріст. Наші субстрати сформульовані так, щоб забезпечити
кращий врожай рослин і овочів ніж на мінеральних
ґрунтах.
Якщо ви будете застосовувати органічні добрива й природні методи
боротьби зі шкідниками, на наших субстратах одержите відмінну
органічну продукцію. |