Компости та їх використання

Природні альтернативні матеріали (кокос, компости, деревне волокно, біогумус), синтетичні матеріали в субстратах
Oleg
Повідомлень: 12
З нами з: Чет листопада 28, 2019 12:02 am

Re: Компости та їх використання

Повідомлення Oleg » Суб березня 21, 2020 1:01 am

Що з іншими токсичними рослинами?
Те ж саме стосується й інших отруйних рослин, що зустрічаються в наших будинках і садах. Всі вони містять продукти, токсичні для людини та деяких тварин. Діапазон різних отрут насправді широкий, але мікроби легко з ними впораються. Все швидко зруйнується в компостній купі, перетворившись у безпечний компост, який можна використовувати у вашому городі і навіть в контейнері.

Листя і стебла картоплі та помідор отруйні, але їх можна сміливо компостувати. Листя та стебла картоплі токсичні для людини, але покоління садівників благополучно їх компостували.

Рослини отруйні на дотик
Поки ми розглядали лише на рослини, отруйні для людини, якщо їх поїсти. Але як бути з рослинами, які викликають шкірні реакції при дотику до них, наприклад, кропива, борщівник, пастернак та отруйний плющ?

Кропива розкладається так легко, що її вважають активатором компосту.

Теоретично можна компостувати гігантські листя і стебла борщівника .. але найкраще дати їм розкластись там, де їх вирізали.
Мабуть не варто компостувати гігантський борщівник та дикий пастернак, але це головним чином питання безпеки під час поводження з ними та випадкового перенесення інвазивної рослини на нове місце. Насправді, ці дві рослини швидко розпадаються разом з фуранокумаринами на компост. Крім того, їх листя зникає через кілька тижнів, якщойог просто залишити на землі, це означає що листя мікробам подобається.
Якщо ви абсолютно впевнені, що можете захистити себе належним чином під час роботи з цими рослинами (надіньте шапку та захисні окуляри, рукавички, довгі рукави та довгі штани, рекомендовані для кропиви), то можете покласти їх листя і стебла (знову ж таки, не їх коріння чи насіння) в компостний контейнер. Однак було б розумніше просто дати їм руйнуватися на землі там, де їх зрізали.

Отруйний плющ (та його родичі) - серед рідкісних рослин, яких не слід додавати у відро для компосту.
Востаннє редагувалось Суб березня 21, 2020 1:26 am користувачем Oleg, всього редагувалось 1 раз.

Oleg
Повідомлень: 12
З нами з: Чет листопада 28, 2019 12:02 am

Re: Компости та їх використання

Повідомлення Oleg » Суб березня 21, 2020 1:18 am

Отруйний плющ поки що рідко зустрічається в нас. Отруйний плющ містить маслянистий токсичний продукт Урушіол на листках, стеблах та плодах - це зовсім інша речовина. Повільно розкладаючись, вона може зберігатися місяцями не тільки на гнилому рослинному матеріалі, але і на стінках компостера та на будь-яких інструментах, що використовуються для перетворення компосту. Це одна з небагатьох рослин, яку просто не слід класти у відро для компосту.
Якщо ви вирізаєте отруйний плющ, найкраще - це поховати його там, де він падає, і не турбувати цю зону протягом цілого року. Одяг повинен бути знищений, а будь-який інструмент, ретельно очищений перед повторним використанням.

Oleg
Повідомлень: 12
З нами з: Чет листопада 28, 2019 12:02 am

Re: Компости та їх використання

Повідомлення Oleg » Суб березня 21, 2020 1:53 am

Ще один садовий міф ви знайдете на багатьох сайтах - не можна класти в компостну купу листя ревеню.

Зрештою, кожен садівник знає, що можна їсти смачні корисні молоді стебла ревеню, але саме листя не смачне і є токсичним. Здається логічним, що класти " отруйне" листя в компост було б ні-ні. Чи не отруїли б ми самі мікроби в контейнері для компосту?
Ні, насправді з бактеріями нічого не станеться. Не класти листя ревеню в компост - це ще один із таких численних міфів про садівництво, які просто відмовляються померти.

Давайте докладніше розглянемо ситуацію.
Основним токсичним елементом листя ревеню є щавлева кислота - продукт, токсичний для ссавців, птахів та деяких комах, якщо він потрапляє у великій кількість.
Але щавлева кислота складається лише з атомів вуглецю, водню та кисню. Це натуральний продукт і, як і більшість натуральних продуктів, легко розкладається. Грунтові мікроби розбивають її в найкоротші терміни. Земляні черв’яки навіть у своїй травній системі мають бактерії, спеціально пристосовані для розщеплення щавлевої кислоти. Якщо просто залишити листові пластинки ревеню на землі, вони швидко розкладаються і зникають. Чому б вони не зробили таку ж купу домашнього компосту?
Крім того, щавлева кислота шкідлива лише у великих кількостях. Люди весь час споживають щавлеву кислоту. Саме це надає зокрема шпинату смак. А також вона міститься в чаї, шоколаді, горіхах, петрушці та маках. Наші власні тіла навіть це виробляють.
Крім того, помилково вважати, що щось шкідливе для людини також є токсичним для мікробів. Насправді вони можуть обробити майже будь-яку природну отруту.

Але чи буде компост безпечним у використанні?
Безпечно для мікробів - одне, але чи не залишиться компост, отриманий з листя ревеню, отруйним для інших рослин?
Ні в якому разі. Щавлева кислота просто не отруйна для рослин. А коли щавлева кислота розкладається, вона втрачає будь-які токсичні властивості.
Тож заспокойтесь: немає ризику, що рослини, які ростуть на компості, виготовленому з листя ревеню, стануть токсичними у свою чергу. Щавлева кислота не може засвоюватися корінням рослин.

Що ще робити зі старими стеблами? Старі черешки в їжу не годяться (жорсткі і мають багато кислоти). Але їх жорсткість і високий, до 1%, вміст щавлевої кислоти підказують інше застосування. Фахівці радять очищати ними закопчені каструлі і сковорідки. Щавлева кислота - хороший засіб для виведення плям.

Lara
Повідомлень: 10
З нами з: П'ят жовтня 25, 2019 11:02 pm

Re: Компости та їх використання

Повідомлення Lara » Суб березня 21, 2020 2:30 am

Люди, не сприймайте все це як наганяння страху. З нас достатньо китайського короновірусу.

Ревінь чудова, корисна і смачна рослина . Як будь яку їжу споживати потрібно правильно і в міру. Стаканчик червоного вина - супер корисно за обідом, а про літру цього сказати не можна!
Так, чиста щавлева кислота, як і будь яка інша - отрута (а соляна кислота, яка є в нашому шлунку хіба не отрута?). При отруєнні чистою щавлевою кислотою людина відчуває слабкість, печіння в роті і в горлі, біль в животі, нудоту, блювоту і розлад кишечника. У важких випадках щавлева кислота викликає серцево-судинну недостатність, судоми і кому. За даними деяких дослідників, середня летальна доза складає для щурів 375 мг/кг ваги тіла, інші джерела називають більш високу дозу - 600 мг/кг. Листя містить в середньому 0,5% щавлевої кислоти, людині, щоб отруїтися на смерть, треба зжувати близько 5 кг кислющої зелені. Думаю, що ніхто не захоче себе так мучити :D і тим не менше варто відривати листову пластинку від черешка, а головне - привчити дітей, щоб не жували листя.

Lara
Повідомлень: 10
З нами з: П'ят жовтня 25, 2019 11:02 pm

Re: Компости та їх використання

Повідомлення Lara » Суб березня 21, 2020 2:45 am

Ще хвалю щавлеву кислоту - вона дуже добре помякшує тверду (що містить багато кальцію і магнію ) воду. Треба спробувати сік з ревеню :o

Відповісти