Попіл і його використання як добрива для рослин в торф'яних ґрунтах

Висів, висадка і догляд за рослинами в контейнерах в торфяних субстратах , полив, підготовка води, удобрення рослин, вирощування органічної продукції, вирощування рослин зі специфічними вимогами до ґрунту- орхідеї, хижі рослини, бонсай і кокедама, кактуси, мікрозелень. Це місце, куди можна звернутися за допомогою, якщо вам потрібна порада, або просто хочете показати себе! Кімнатні рослини це все, що виросло в будинку!
Nina.dok
Повідомлень: 50
З нами з: Чет березня 21, 2019 9:51 am
Звідки: м. Рівне

Re: Попіл і його використання як добрива для рослин в торф'яних ґрунтах

Повідомлення Nina.dok » Пон листопада 25, 2019 1:12 am

Думаю, що якщо немає меленої крейди або доломіту, то можна використати для розкислення верхового торфу деревний попіл в кількості приблизно в два рази більшій ніж крейди. Обовязково необхідно контролювати кислотність рН і при потребі коректувати дозу попелу.

ДімаМетел
Повідомлень: 13
З нами з: Сер жовтня 30, 2019 10:50 pm
Звідки: Збараж

Re: Попіл і його використання як добрива для рослин в торф'яних ґрунтах

Повідомлення ДімаМетел » Пон листопада 25, 2019 2:16 am

Деревна зола містить кальцій який використовується для розкислення верхового торфу. Але ефект кальцію залежить від того в яких хімічних сполуках є цей кальцій. В агротехніці використовується вапняк, крейда, доломітове вапно це карбонат кальцію. В золі кальцій може бути в вигляді оксиду (негашене вапно), гідроксиду (гашене вапно) або карбонату (в старому попелі). Відповідно то того буде залежати норма внесення золи для розкислення. Крім того в золі є залишки вугілля, піску, фосфати в точно невідомій кількості. А тому ніхто не дасть вам точних рекомендацій про необхідну дозу золи для розкислення. Ви повинні стати агрохіміком, придбати рН - метр і визначати це експериментально для кожної партії торфу і золи.

ДімаМетел
Повідомлень: 13
З нами з: Сер жовтня 30, 2019 10:50 pm
Звідки: Збараж

Re: Попіл і його використання як добрива для рослин в торф'яних ґрунтах

Повідомлення ДімаМетел » Пон листопада 25, 2019 2:29 am

Якщо ви хочете зробити такий класний натуральний продукт як гумат калію, використайте золу деревну.

1. Зробіть витяжку (луг) з золи. Літру свіжої золи засипаємо в трьохлітрову банку і заливаємо 2,5 літрів теплої води. Обережно! Починається бурхлива екзотермічна хімічна реакція. Витримуємо дві доби періодично помішуючи. Даємо відстоятися і зливаємо отриманий розчин лугу. Обережно, їдка речовина!!! Твердий осад(вапно, вугілля, пісок, фосфати і все решта, що не розчинилося, нам не потрібно - викидаємо в город).

2. В стару емальовану посудину кладемо 1 літру чорного низинного торфу (можна використати також добре розкладений верховий торф, це навіть краще) і заливаємо нашим лугом та ставимо на слабенький вогонь. Годину кип'ятимо, часто помішуючи. Знімаємо з вогню та охолоджуємо. Проціджуємо та відтискаємо через тканину. Отримуємо темно коричневу рідину. Це розчин чудового стимулятора - гумату калію. Ідемо в інтернет і читаємо як його ефективно використовувати.

Bedriv
Повідомлень: 13
З нами з: Вів жовтня 29, 2019 12:32 am
Звідки: Рівне

Re: Попіл і його використання як добрива для рослин в торф'яних ґрунтах

Повідомлення Bedriv » Чет листопада 28, 2019 11:29 pm

Чи корисно удобрювати попелом багато залежить від того, яку рослину ви вирощуєте.
Деревний попіл та й попіл з інших рослин має велику користь для рослин. Це швидкодіюче добриво, попіл містить водорозчинні мінерали, які рослини можуть використовувати досить швидко. Деревний попіл містить багато кальцію, помітну (але не величезну) кількість калію, фосфору та мікроелементів; він також містить багато вуглецю (а вуглець з попелу, його ще називають біовугілля, це добре для ґрунту). Проте деревний попіл не містить азоту. Але ж його можна використати разом з азотними добривами (наприклад сечею :o ).

Є люди, які досить упереджено ставляться до попелу. Мабуть у них є свої причини, але я вважаю, що це хороша поправка ґрунту, якщо вона використовується розумно. Трохи турбує те, що склад попелу є нестабільний, тобто ніхто не може гарантувати певний рівень корисних елементів. Тому використання попелу потребує досвіду - це більше мистецтво, ніж наука. Деякі люди думають, що попіл може зіпсувати ґрунт, підвищуючи рН занадто високо, і хоча він дійсно може підвищувати рН, щоб зіпсути грунт потрібно велика кількість попелу.

Bedriv
Повідомлень: 13
З нами з: Вів жовтня 29, 2019 12:32 am
Звідки: Рівне

Re: Попіл і його використання як добрива для рослин в торф'яних ґрунтах

Повідомлення Bedriv » П'ят листопада 29, 2019 12:07 am

Можливо це трохи не в тему. Але по попелу зустрів цікаву інфу. Хочу розважити форумчан, сподіваюся адмін мене зрозуміє.
Повторне використання недопалків, фільтрів та попелу з цигарок.

Якщо запитати пересічну людину, для чого корисні залишки сигарет -недопалки, фільтри , попіл то більшість людей скажуть: "Нічого". Але виявляється що всі відходи мають вищу мету . Вчені важко працюють, щоб з залишків шкідливого куріння творити технічні чудеса. Можна звичайно струсити попіл в горщик з квітами а потім засунути туди недопалок.

Але хто б повірив, що старі сигаретні фільтри можуть зробити кращі суперконденсатори - довговічні, швидкозарядні пристрої, здатні зберігати величезну кількості електроенергії? Як повідомлялося в "Reusing Cigarette Butts, Filters, and AshesGizmag" (https://insteading.com/blog/reusing-cigarette-butts/) , вчені з Сеульського національного університету встановили, що за допомогою піролізу, ацетатні волокна целюлози у фільтрах можуть перетворюватися на матеріал на основі вуглецю, який зберігає більшу кількість електричної енергії, ніж графенові або вуглецеві нанотрубки. Недорогі високопродуктивні суперконденсатори можуть перетворити перевезення по всьому світу. Вони також могли б забезпечити економічне зберігання електроенергії з відновлюваних джерел.

Тим часом дослідники в Китаї виявили, що екстракт, отриманий шляхом замочування у воді старих сигаретних фільтрів, зменшує іржу на сталі більш ніж на 90%. У Ванкувері, Канада, проводиться загальноміська кампанія зі збору та переробки викинутих сигаретних фільтрів у піддони та інші промислові товари. Щороку понад 3,5 трлн сигаретних фільтрів скидаються по всьому світу. Вони містять нікотин, миш’як і багато інших неприємних хімічних речовин. Утилізація зберігає їх на сміттєзвалищах, де дощ вимиває з них усі ці забруднювачі та додає їх до ґрунтових вод.
Виявляється, навіть залишок сигарет може бути корисним. Для сотень мільйонів людей миш’як у питній воді є головною проблемою здоров’я. Команда вчених Академії наук Китаю виявила, що покриття сигаретного золи в оксиді алюмінію створює високоефективний фільтр для видалення миш'яку з води. Секрет - дуже пористий характер золи робить його ідеальним фільтром. В ході випробувань вдалося видалити 96% миш'яку, що міститься в ґрунтовій воді. Крім того, фільтри вдалося промити та повторно використати 6 разів, вони не втратили своєї ефективності. Оскільки оксид алюмінію є недорогим, а попіл з сигарет безкоштовний, виготовлення фільтрів для очищення питної води в країнах що розвиваються не потребує великих грошей.

Єдина проблема - як зібрати 3,5 трлн викинутих сигаретних фільтрів та попіл, створений усіма цими курцями. :oops:

Angeika
Повідомлень: 9
З нами з: П'ят листопада 29, 2019 9:01 pm

Re: Попіл і його використання як добрива для рослин в торф'яних ґрунтах

Повідомлення Angeika » П'ят листопада 29, 2019 9:30 pm

Наша садиба порівняно невелика за сучасними мірками (~ 200 кв. м), і стіни супер утеплені. Щоб заощадити на газі ми обігріваємо будинок переважно дровами. В холодні зими ми спалюємо приблизно 5 кубів дров листяних порід щороку. Навесні у нас накопичується десь 150-200 літрів попелу. Це занадто багато для використання на моєму невеликому городі. Тому ми шукаємо інші способи його використання.

Можливо ще комусь буде корисне моє дослідження в ГУГЛІ цієї теми - ВИКОРИСТАННЯ ДЕРЕВНОГО ПОПЕЛУ

У всіх, хто обігріває дім дровами, завжди є достатньо деревного попелу. Історично попіл використовувався нашими предками дуже широко у багатьох різних творчих способах. Деревний попіл був цінним матеріалом і його використовували для збереження їжі, садівництва, гончарства, боротьби зі шкідниками, в хімічній промисловості, виробництві мила і пороху, і навіть в косметиці.

Задовго до того, як була відкрита харчова сода, розпушувачі на основі деревного попелу дозволяли пекти смачне печиво. Наші предки не могли б зробити мило без деревного зольного лугу ... список дуже великий.

Звичайно, більшість з цих застосувань являє лише історичний інтерес, багато що і досі може бути корисним в нашому сучасному світі. Шукаєте безкоштовні садові добрива? Природні засоби боротьби з шкідниками? Засоби для усунення плям та запаху? Деревний попіл може це зробити!

Angeika
Повідомлень: 9
З нами з: П'ят листопада 29, 2019 9:01 pm

Re: Попіл і його використання як добрива для рослин в торф'яних ґрунтах

Повідомлення Angeika » П'ят листопада 29, 2019 10:49 pm

ВИКОРИСТАННЯ ДЕРЕВНОГО ПОПЕЛУ В САДУ, НА ГОРОДІ , НА ДВОРІ

Використання попелу в дворі та саду - це екологічне природне рішення. Мінерали з деревини повертаються в природу з користю для рослин.

ПОПІЛ ЦЕ МІНЕРАЛЬНЕ ДОБРИВО
Про це вже говорили на трьох сторінках форуму. Проте для мене все таки лишилося незрозумілим до кінця використання попелу для рослин в горщиках в торф'яному ґрунті. Попіл з деревини містить усі мікроелементи, що є необхідними для здоров'я рослин. Хоча попіл не містить азоту а вуглець в вигляді деревного вугілля, вони практично відразу готові для використання рослинами. Оскільки попіл підвищить рН ґрунтів, це не добре для кислотолюбивих культур, як чорниця, рододендрони, журавлина чи картопля.

ВИКОРИСТАННЯ ДЛЯ КОМПОСТУ
Невелика кількість попелу може допомогти покращити процес компостування. Ми помітили що трохи попелу на вершині компостної купи допомагає відлякувати собак та великих всеїдних тварин від спроби копатися в купі. Компост з попелом буде поживніший.

ПОПІЛ ДОБРИВО ДЛЯ ВОДОРОСТЕЙ В СТАВКУ
Оскільки попіл містить мікроелементи, які потрібні і водоростям в вашій декоративній водоймі, він може сприяти зміцненню водних рослин. Калій у деревній золі може покращити вкорінення і ріст водних рослин у ставку. Обережно, не дайте попелу забагато - кілька ложок на куб буде достатньо.

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ДЕФІЦИТУ КАЛЬЦІЮ В ПОМІДОРАХ
Жахливі чорні плями на помідорах часто є наслідком дефіциту кальцію. Рекомендують давати яєчну шкаралупу та кісткове борошно до лунок при висадженні томатів, щоб забезпечити їм кальцій, але деревний попіл може виконати ту саму роботу навіть краще. Додайте приблизно 1/4 склянки попелу в кожну ямку для посадки помідорів і розмішайте його з землею.

ПОПІЛ для ПІДВИЩЕННЯ РН ҐРУНТУ
Як писали мої попередники попіл корисний на кислих ґрунтах і може сприяти підвищенню рН ґрунту. Звичайно, якщо це потрібно на вашій конкретній ділянці. Це корисно для більшості городніх овочів, за винятком картоплі, яка найкраще росте на слабокислих ґрунтах.
Проте якщо ґрунти вже лужні, то додавання попелу може спричинити проблеми.

ПОПІЛ ЯК ЗАХИСТ ВІД СЛИМАКІВ І РАВЛИКІВ
Створення кола з попелу навколо посівів запобігає проникненню слимаків та равликів у грядки рослин. Це корисно для листяних культур, як салат. "Шлагбаум" з попелу працює лише до першого дощу, тому потрібно буде регулярно повторно застосовувати.

НЕТОКСИЧНИЙ ВІДШТОВХУВАЧ МУРАХ
Розміщення купки попелу на мурашнику дає їм сигнал, що потрібно перенести своє гніздо. Це не вб'є гніздо і мурах, але їм доведеться "спакуватися" та переселитися подалі від дитячих ігрових зон або вуликів.

ПОПІЛ ДЛЯ КУПАННЯ ПТИЦІ
Це корисно для ваших курей, голубів. Оскільки деревна зола допомагає лікувати бліх та інших комах, вона ідеально допомагає птиці позбутися від паразитів. Кури та індики завжди користуються природною пиловою ванною, що допомагає очистити їх пір'я від небажаних паразитів, а додавання у ванну трохи деревного попелу лише допомагає зробити цю ванну більш ефективною. Не потрібно застосовувати пестициди, птахи вміють органічно вирішувати власні проблеми. Не переживайте, якщо птахи трохи поїдять попелу оскільки попіл також є хорошою мінеральною кормовою добавкою для птахів…

ПОПІЛ КОРМОВА ДОБАВКА ДЛЯ КУРЕЙ
Оскільки попіл з деревини має велику кількість мінеральних речовин, він є корисною кормовою добавкою для курей в невеликій кількості. Деревний попіл містить багато кальцію і калій та фосфор. Додавання попелу до корму для курей (не більше 1%) сприяє продовжити термін відкладання яєць і допоможе зменшити запах курячого посліду. Корисними є також дрібні шматочки деревного вугілля які є в попелі.
Шматочки деревного вугілля дають курчатам, щоб допомогти запобігти діарею та лікувати кишкових паразитів. Ми за здорове органічне харчування, тому використовуючи попіл як кормову добавку, будьте впевнені, що не спалили нічого, крім чистої необробленої деревини в котлі.

Oleg
Повідомлень: 12
З нами з: Чет листопада 28, 2019 12:02 am

Re: Попіл і його використання як добрива для рослин в торф'яних ґрунтах

Повідомлення Oleg » П'ят грудня 27, 2019 1:48 am

Сьогодні знову сиро - холодно. Запалив каміна.Вчора почитав про попіл. Набрав трохи з каміна. Супер тільки березові дрова. Просіяв (позичив в жінки сито, добре що не бачила) . І шо? :o половина виявилася вугіллям. Що з ним робити? У мене єдина думка - вернути назад в камін :D

Andrij
Адміністратор сайту
Повідомлень: 71
З нами з: Нед березня 10, 2019 1:25 am
Звідки: Здолбунів
Контактна інформація:

Re: Попіл і його використання як добрива для рослин в торф'яних ґрунтах

Повідомлення Andrij » Суб грудня 28, 2019 1:48 am

Пане Олеже, тема попелу нас цікавить, тому провели кілька експериментів. Це потрібно було зробити , тому що горщик це не поле широкеє. Екосистема вашого горщика чутлива до будь яких рухів і можливості боротися з вашими помилками в неї невеликі.
Результати наших експериментів опублікуємо в статті. Основне - попіл це калійно фосфорне добриво. І саме так на нього потрібно дивитися. Візьмемо такий елемент як калій. В Нітроамофосці його 16-18% по ціні 50 гр/кілограм. В попелі листяних порід 10-12%, задурно!!!! А в попелі соняшника чи тобінамбура всі 30%. Ти не купиш таких калійних добрив. З попелу робили чорний порох (це я по секрету :!: ). Найгірше, що можна зробити це викинути попіл в сміття. Якщо немає саду-городу, квітів на балконі то подаруйте попіл сусідам. Вони будуть вдячні.

Andrij
Адміністратор сайту
Повідомлень: 71
З нами з: Нед березня 10, 2019 1:25 am
Звідки: Здолбунів
Контактна інформація:

Re: Попіл і його використання як добрива для рослин в торф'яних ґрунтах

Повідомлення Andrij » Суб грудня 28, 2019 1:51 am

Але ми забули про курців, які бичкують свої недопалки біля кавового автомата в офісі в горщик з улюбленим шефом вазонком.

Відповісти