Сиджу біля каміна і грію п’ятки. А тут мені підкотилася актуальна тема.
З прадавніх часів попіл вважався суперовою поправкою до землі. Десь читала, що Північна Америка експортувала деревний попіл до Британії в 18 столітті в якості добрива, а сьогодні 80 відсотків попелу, що утворюється в комерційних печах на північному сході США застосовується до землі. І в нас в Україні деревні грубки і каміни для обігріву популярні в крутих хатах щоб нагріти «холодні руки і ноги», це так романтично!!!

. А з хорошим гарячим червоним вином та в хорошій компанії !!!
Це гарно, але що ми можемо зробити з попелом?
Деревна зола утворюється з рослин, вона містить більшість з 13 основних поживних речовин грунту необхідних для гарного росту рослин і забезпечення їхнього здоров'я.
Я трохи любила хімію і знаю, що коли горить дерево в нашій грубці то азот і сірка губляться у вигляді газів (вилітають в комин), а такі елементи як кальцій, калій, магній та мікроелементи залишаються. Утворюються карбонати і окисли цінних елементів корисні для рН, тобто нейтралізації кислих грунтів. Це корисно для грунту, але не для всіх рослин. Кислотно-люблячі рослини ( чорниця, журавлина, мої рододендрони та азалії) будуть проти застосування деревної золи, тобто попелу.