Пліснява, водорості, неприємний запах торф'яних субстрів
Пліснява, водорості, неприємний запах торф'яних субстрів
Часом зустрічаю від аматорів та квітникарів-початківців скарги на проблеми при вирощуванні рослин в торф'яних субстратах. Основні неприємності це пліснява на поверхні, зелені водорослі, печіночники, масове розмноження бур'янів а також неприємний запах торфу та субстрату. Думаю що варто поговорити про це докладно.
Re: Пліснява, водорості, неприємний запах торф'яних субстрів
У мене дійсно така реальна проблема - вода з мого квіткового горщика пахне тухлими яйцями. Кілька тижнів тому пересадила вазона. Купила землю в магазині, змішала з чорноземом. Гарно поливаю , під горщиком є тарілочка для лишньої води. Вчора помітила що вода в тарілочці якась чорна і
по всій хаті запах тухлого яйця.
Як рятуватися? Я, правда, це питання задала і ще в одній темі про проблеми рослин. Хто винен - я чи земля з магазину?
по всій хаті запах тухлого яйця.
Як рятуватися? Я, правда, це питання задала і ще в одній темі про проблеми рослин. Хто винен - я чи земля з магазину?
Re: Пліснява, водорості, неприємний запах торф'яних субстрів
Торф пахне сіркою, вірніше сірководнем як мінеральна вода НАФТУСЯ в Трускавці
Мені цікаво, чи це нормально що торф пахне сіркою. Я купив мішок торфу приблизно два роки тому, він стояв собі в кутку теплиці. Учора мені знадобився грунт, я згадав про цей мішок. Але коли відкрив його, то відчув сильний неприємний запах, немов в мішку розбили яйце. Чи може торф руйнуватися і псутися ? Якщо це так, то чи можна його тепер використовувати?
Таке що рослини в горщику пахнуть сірководнем я зустрічав. Більше того, така ситуація може бути з вуличними рослинами, якщо їх висадити з комом в глину без дренажу. Був такий випадок в Карпатах. Висадили катальпи з контейнерів. Грунт глина. Через два тижні рослини почали чахнути. Коли вийняли з посадочної ями, то не уявляєте який сморід стояв, повна яма була заповнена гнилою водою .
Мені цікаво, чи це нормально що торф пахне сіркою. Я купив мішок торфу приблизно два роки тому, він стояв собі в кутку теплиці. Учора мені знадобився грунт, я згадав про цей мішок. Але коли відкрив його, то відчув сильний неприємний запах, немов в мішку розбили яйце. Чи може торф руйнуватися і псутися ? Якщо це так, то чи можна його тепер використовувати?
Таке що рослини в горщику пахнуть сірководнем я зустрічав. Більше того, така ситуація може бути з вуличними рослинами, якщо їх висадити з комом в глину без дренажу. Був такий випадок в Карпатах. Висадили катальпи з контейнерів. Грунт глина. Через два тижні рослини почали чахнути. Коли вийняли з посадочної ями, то не уявляєте який сморід стояв, повна яма була заповнена гнилою водою .
Re: Пліснява, водорості, неприємний запах торф'яних субстрів
Якщо вашому квітковому горщику вода пахне тухлими яйцями, то це вірний знак того, що з рослиною щось не так. Цей запах свідчить про проблеми навіть тоді, коли рослина виглядає ніби здоровою. Негайно шукайте причину.
Що може викликати цей противний запах тухлого яйця?
Найпоширенішою причиною запаху гнилого яйця з квіткового горщика є надмірний полив. Надмірна волога призводить до кореневої гнилі, що може виявитися смертельним для рослини. Вийміть рослину з горщика щоб підтвердити цей діагноз. Якщо на дні горщика є надмірна кількість води або смердюча темна рідина стікає з коріння, негайно припиніть поливати рослину.
Як позбутися від запаху тухлого яйця
Часто позбавлення від запаху гнилого яйця вимагає пересадження ураженої рослини в свіжий грунт. Горшковий ґрунт повинен бути якісним і складатися з хорошого верхового торфу, перліту, кори сосни. Якщо під горщиком є тарілка, ретельно вимийте її з мильною водою. Якщо цю тарілку (піддон) регулярно не чистити, вона може почати неприємно пахнути і сприяти появі цвілі.
Не допускайте поверненню запаху
Найкращий спосіб запобігти поверненню гнилого яєчного запаху - уникати перезволоження рослини. Тобто поливайте лише тоді, коли сухий верхній сантиметр ґрунту. Крім того, перевірте чи є в горщику дренажні отвори, чи вони не забиті. Отвори дозволяють зайвій воді стікати з горщика, запобігаючи застою води.
Що може викликати цей противний запах тухлого яйця?
Найпоширенішою причиною запаху гнилого яйця з квіткового горщика є надмірний полив. Надмірна волога призводить до кореневої гнилі, що може виявитися смертельним для рослини. Вийміть рослину з горщика щоб підтвердити цей діагноз. Якщо на дні горщика є надмірна кількість води або смердюча темна рідина стікає з коріння, негайно припиніть поливати рослину.
Як позбутися від запаху тухлого яйця
Часто позбавлення від запаху гнилого яйця вимагає пересадження ураженої рослини в свіжий грунт. Горшковий ґрунт повинен бути якісним і складатися з хорошого верхового торфу, перліту, кори сосни. Якщо під горщиком є тарілка, ретельно вимийте її з мильною водою. Якщо цю тарілку (піддон) регулярно не чистити, вона може почати неприємно пахнути і сприяти появі цвілі.
Не допускайте поверненню запаху
Найкращий спосіб запобігти поверненню гнилого яєчного запаху - уникати перезволоження рослини. Тобто поливайте лише тоді, коли сухий верхній сантиметр ґрунту. Крім того, перевірте чи є в горщику дренажні отвори, чи вони не забиті. Отвори дозволяють зайвій воді стікати з горщика, запобігаючи застою води.
Re: Пліснява, водорості, неприємний запах торф'яних субстрів
Інші причини неприємного запаху сірководню в домі
Сірководень - це безбарвний і горючий газ, його ще називають каналізаційним газом, він часто виникає при розкладанні відходів.Газ має запах тухлого яйця. В малих концентраціях не шкодить здоров'ю (цей газ містить, наприклад, мінеральна вода НАФТУСЯ). В хаті цей запах може виникнути через проблеми з каналізацією. Якщо з рослинами все в порядку, перевірте каналізацію.
Сірководень - це безбарвний і горючий газ, його ще називають каналізаційним газом, він часто виникає при розкладанні відходів.Газ має запах тухлого яйця. В малих концентраціях не шкодить здоров'ю (цей газ містить, наприклад, мінеральна вода НАФТУСЯ). В хаті цей запах може виникнути через проблеми з каналізацією. Якщо з рослинами все в порядку, перевірте каналізацію.
Re: Пліснява, водорості, неприємний запах торф'яних субстрів
Хочу поговорити про наявність цвілі на субстратах для вирощування рослин
Цвіль (плісняві гриби) буде рости на будь-якому органічному субстраті, якщо вологість буде достатньо високою і наявні поживні речовини для неї. Цвіль це ниткоподібні мікроскопічні гриби, які є всюди в навколишньому середовищі. Кожен вид цих грибків має свої уподобання щодо певних видів органічної їжі, починаючи від деревини до рослинних залишків. Багато з цих мікроорганізмів використовуються в харчовій промисловості для виробництва вина та сирів, а також у фармацевтичній промисловості для виробництва антибіотиків.
Торф це така ж органічна речовина як компост, кора, кокос, листя, зіпсуті овочі та ін. Важливо що плісняві грибки, які ростуть на торфяному субстраті та інших засобах вирощування є сапрофітними, це означає, що вони живляться мертвою рослинною сировиною і не є патогенними або шкідливий для рослин або людей. Ці сапрофітні цвілі знаходяться в природі у торф’яних болотах, але через кислий характер середовища торфових боліт умови там не сприятливі умови для їх розвитку, і це призводить до повільного розкладання торф'яного моху. Однак коли верховий торф приправляється крейдою та добривами, в нього висаджуються рослини які виділяють вуглеводні в субстрат та відмерлі свіжі рештки умови для росту грибків різко покращуються.
Під час вирощування, якщо присутня надмірна вологість і достатньо тепло, створюються сприятливі умови для масового розмноження мікроорганізмів у субстраті. Хоча вони є сапрофітними пліснява може утворювати гідрофобний шар на поверхні субстрату, що обмежує проникнення води. Щоб контролювати ці плісняви, зменшуйте зрошення, збільшуйте потік повітря та застосовуйте фунгіцид, якщо це необхідно.
Цвіль (плісняві гриби) буде рости на будь-якому органічному субстраті, якщо вологість буде достатньо високою і наявні поживні речовини для неї. Цвіль це ниткоподібні мікроскопічні гриби, які є всюди в навколишньому середовищі. Кожен вид цих грибків має свої уподобання щодо певних видів органічної їжі, починаючи від деревини до рослинних залишків. Багато з цих мікроорганізмів використовуються в харчовій промисловості для виробництва вина та сирів, а також у фармацевтичній промисловості для виробництва антибіотиків.
Торф це така ж органічна речовина як компост, кора, кокос, листя, зіпсуті овочі та ін. Важливо що плісняві грибки, які ростуть на торфяному субстраті та інших засобах вирощування є сапрофітними, це означає, що вони живляться мертвою рослинною сировиною і не є патогенними або шкідливий для рослин або людей. Ці сапрофітні цвілі знаходяться в природі у торф’яних болотах, але через кислий характер середовища торфових боліт умови там не сприятливі умови для їх розвитку, і це призводить до повільного розкладання торф'яного моху. Однак коли верховий торф приправляється крейдою та добривами, в нього висаджуються рослини які виділяють вуглеводні в субстрат та відмерлі свіжі рештки умови для росту грибків різко покращуються.
Під час вирощування, якщо присутня надмірна вологість і достатньо тепло, створюються сприятливі умови для масового розмноження мікроорганізмів у субстраті. Хоча вони є сапрофітними пліснява може утворювати гідрофобний шар на поверхні субстрату, що обмежує проникнення води. Щоб контролювати ці плісняви, зменшуйте зрошення, збільшуйте потік повітря та застосовуйте фунгіцид, якщо це необхідно.
Re: Пліснява, водорості, неприємний запах торф'яних субстрів
Не все так погано. Відомо що багато сапрофітних мікроорганізмів корисні для росту рослин, як, наприклад, види Trichoderma sp. часто зустрічаються в торфі. Інших види, такі як Penicillium sp . або Aspergillus sp. розкладають мертву органічну речовину, роблячи доступними для рослин мінеральні поживні речовини. Присутність цих мікроорганізмів в субстраті є корисною і може створити конкуренцію хвороботворним патогенним організмам.
Re: Пліснява, водорості, неприємний запах торф'яних субстрів
Небажані моменти щодо цвілі на субстраті
Цвіль утворює непривабливі колонії на поверхні субстрату в горщиках і в деяких випадках може створювати неприємні запахи. Спори можуть викликати алергію в людей. Гідрофобний шар плісняви утруднює поливання рослин.
Субстрати часто поставляються пресованим в тюках і кипах обмотаних поліетиленовою плівкою. В таких умовах при обмеженому доступі кисню можуть розвиватися інші мікроорганізми, наприклад, дріжджі. Особливо якщо в субстраті багато азоту при поєднання поживних речовин, вологи та температури створюються сприятливі умови для утворенню цвілі. Це може статися при високій температурі зберігання влітку. Волога накопичується між продуктом і упаковкою, спричиняючи шар цвілі. У чистому торфі цього зазвичай цього не відбувається, оскільки верховий не містить достатньо поживних речовин, що значно обмежує розвиток цвілі.
Цвіль утворює непривабливі колонії на поверхні субстрату в горщиках і в деяких випадках може створювати неприємні запахи. Спори можуть викликати алергію в людей. Гідрофобний шар плісняви утруднює поливання рослин.
Субстрати часто поставляються пресованим в тюках і кипах обмотаних поліетиленовою плівкою. В таких умовах при обмеженому доступі кисню можуть розвиватися інші мікроорганізми, наприклад, дріжджі. Особливо якщо в субстраті багато азоту при поєднання поживних речовин, вологи та температури створюються сприятливі умови для утворенню цвілі. Це може статися при високій температурі зберігання влітку. Волога накопичується між продуктом і упаковкою, спричиняючи шар цвілі. У чистому торфі цього зазвичай цього не відбувається, оскільки верховий не містить достатньо поживних речовин, що значно обмежує розвиток цвілі.
Re: Пліснява, водорості, неприємний запах торф'яних субстрів
Що робити, якщо цвіль проявилася в субстраті
Той факт, що в гощику з рослиною, що росте на торфяному субстраті (грунті), можуть періодично виникати негарні цвілі та не дуже приємні запахи, спричинені мікробною популяцією, не слід вважати проблемою, оскільки це не впливає негативно на рослини.
Якщо ви відкрили мішок з субстратом і помітили цвіль та запах, не панікуйте. Розпушіть субстрат і провітріть його. Це гальмуватиме розвиток мікроорганізмів і кисень зупинить мікроорганізми, які створюють запахи. Якщо є якийсь запах, він швидко розсіюється.
Відразу після пересадки розпочніть програму внесення добрив, оскільки мікробна популяція, швидше за все, спожила добрива які були внесені в субстрат при його виготовленні. Ріст рослин має бути нормальним.
Взагалі наявність сапрофітних цвілей слід вважати корисною для рослин, оскільки ці організми сприятимуть мікробному розмаїттю у грунті та будуть обмежувати появу збудників хвороб рослин.
Той факт, що в гощику з рослиною, що росте на торфяному субстраті (грунті), можуть періодично виникати негарні цвілі та не дуже приємні запахи, спричинені мікробною популяцією, не слід вважати проблемою, оскільки це не впливає негативно на рослини.
Якщо ви відкрили мішок з субстратом і помітили цвіль та запах, не панікуйте. Розпушіть субстрат і провітріть його. Це гальмуватиме розвиток мікроорганізмів і кисень зупинить мікроорганізми, які створюють запахи. Якщо є якийсь запах, він швидко розсіюється.
Відразу після пересадки розпочніть програму внесення добрив, оскільки мікробна популяція, швидше за все, спожила добрива які були внесені в субстрат при його виготовленні. Ріст рослин має бути нормальним.
Взагалі наявність сапрофітних цвілей слід вважати корисною для рослин, оскільки ці організми сприятимуть мікробному розмаїттю у грунті та будуть обмежувати появу збудників хвороб рослин.
-
- Адміністратор сайту
- Повідомлень: 71
- З нами з: Нед березня 10, 2019 1:25 am
- Звідки: Здолбунів
- Контактна інформація:
Re: Пліснява, водорості, неприємний запах торф'яних субстрів
Ще кілька слів про запахи у засобах вирощування, зокрема безземельних торфяних субстратах (грунтах)
Коли ви відкриєте пакетик з купленим торф'яним ґрунтом, то якого запаху ви можете очікувати? Аромат щойно відкритого пакета з хорошим ґрунтом можна описати як земляний запах з грибним відтінком. Пригадайте як пахне ґрунт в лісі, або хороша земля в полі навесні.
Бувають випадки, особливо якщо ви купуєте грунт наприкінці спекотного літа, або на початку осені у вуличних продавців, що цей запах відгонить аміаком чи прілим сміттям, він може бути сильним і неприємним. Виникає питання - що викликає цей запах, як я його позбудуся, чи вплине це на мої рослини?
Джерелом запахів є кетони, спирти та інші побічні продукти життєдіяльності анаеробних мікроорганізмів у щільно запакованих грунтах. Ці мікроорганізми розвиваються у вологих теплих місцях з невеликим вмістом кисню. Такі умови створюються всередині зпресованих мішків і тюків. У деяких випадках запах супроводжується дуже тонким шаром білої або жовтуватої цвілі на вологій поверхні субстрату, який безпосередньо контактує з пластиковою упаковкою. Ми не пресуємо свої пакети з субстратами , крім того в пакетах робляться невеликі отвори що дозволяє субстрату "дихати".
Оскільки мікроорганізми, що викликають запах, є анаеробними, вони швидко загинуть, як тільки упаковка відкриється і субстрат провітриться. Зазвичай запах зникне протягом декількох днів, а то й декількох годин. Проте субстрат можна використовувати відразу , ці продукти, що викликають запах, можуть вилуговуватися (вимиватися) із субстрату при поливі, тому запах швидко розсіюється. Якщо присутній тонкий шар цвілі, він також зникне, потрапляючи на більш сухе повітря. Як тільки ці мікроорганізми загинуть, запах і цвіль не повернуться, якщо правильно доглядати за вашими посадками.
Немає жодних науково чи просто документально підтверджених випадків негативного впливу на ріст рослин, викликаний цими анаеробними мікроорганізмами або їх побічними продуктами. Можливо що при підвищеній активності мікробів у субстраті ці мікроорганізми споживають частину мінеральних поживних речовин, але це легко компенсувати застосуванням збалансованого водорозчинного мінерального добрива. Тобто немає ніяких причин для занепокоєння щодо використання субстратів, які мають цей аміачний запах (аміак , до речі, це азотне добриво).
Ці запахи в свіжих субстратах частіше виникають в кінці літа та на початку осені після того, як субстрат зберігався на вулиці в дуже теплу погоду протягом декількох місяців в пресованому стані в герметичному пакуванні, що дає можливість популяції анаеробних мікроорганізмів розмножитися. Це проявляється лише в кількох мішках або тюках на піддоні. Такий запах частіше зустрічається у субстратах, що містять свіжу або зістарену кору.
Ще раз наголошу - не слід дуже хвилюватися щодо цих запахів, субстрати можна використовувати для вирощування.
Коли ви відкриєте пакетик з купленим торф'яним ґрунтом, то якого запаху ви можете очікувати? Аромат щойно відкритого пакета з хорошим ґрунтом можна описати як земляний запах з грибним відтінком. Пригадайте як пахне ґрунт в лісі, або хороша земля в полі навесні.
Бувають випадки, особливо якщо ви купуєте грунт наприкінці спекотного літа, або на початку осені у вуличних продавців, що цей запах відгонить аміаком чи прілим сміттям, він може бути сильним і неприємним. Виникає питання - що викликає цей запах, як я його позбудуся, чи вплине це на мої рослини?
Джерелом запахів є кетони, спирти та інші побічні продукти життєдіяльності анаеробних мікроорганізмів у щільно запакованих грунтах. Ці мікроорганізми розвиваються у вологих теплих місцях з невеликим вмістом кисню. Такі умови створюються всередині зпресованих мішків і тюків. У деяких випадках запах супроводжується дуже тонким шаром білої або жовтуватої цвілі на вологій поверхні субстрату, який безпосередньо контактує з пластиковою упаковкою. Ми не пресуємо свої пакети з субстратами , крім того в пакетах робляться невеликі отвори що дозволяє субстрату "дихати".
Оскільки мікроорганізми, що викликають запах, є анаеробними, вони швидко загинуть, як тільки упаковка відкриється і субстрат провітриться. Зазвичай запах зникне протягом декількох днів, а то й декількох годин. Проте субстрат можна використовувати відразу , ці продукти, що викликають запах, можуть вилуговуватися (вимиватися) із субстрату при поливі, тому запах швидко розсіюється. Якщо присутній тонкий шар цвілі, він також зникне, потрапляючи на більш сухе повітря. Як тільки ці мікроорганізми загинуть, запах і цвіль не повернуться, якщо правильно доглядати за вашими посадками.
Немає жодних науково чи просто документально підтверджених випадків негативного впливу на ріст рослин, викликаний цими анаеробними мікроорганізмами або їх побічними продуктами. Можливо що при підвищеній активності мікробів у субстраті ці мікроорганізми споживають частину мінеральних поживних речовин, але це легко компенсувати застосуванням збалансованого водорозчинного мінерального добрива. Тобто немає ніяких причин для занепокоєння щодо використання субстратів, які мають цей аміачний запах (аміак , до речі, це азотне добриво).
Ці запахи в свіжих субстратах частіше виникають в кінці літа та на початку осені після того, як субстрат зберігався на вулиці в дуже теплу погоду протягом декількох місяців в пресованому стані в герметичному пакуванні, що дає можливість популяції анаеробних мікроорганізмів розмножитися. Це проявляється лише в кількох мішках або тюках на піддоні. Такий запах частіше зустрічається у субстратах, що містять свіжу або зістарену кору.
Ще раз наголошу - не слід дуже хвилюватися щодо цих запахів, субстрати можна використовувати для вирощування.