Компости та їх використання
Компости та їх використання
Раніше в теплицях в великій кількості використовували компост. Чому тепер відмовилися
Re: Компости та їх використання
А дійсно цікаво. Порівняння компостів. Як визначити якісний компост? Які компости використовувати - комерційні з магазину або домашні? В моді зараз органічне вирощування продуктів і органічне квітникарство. То який грунт використовувати.
Re: Компости та їх використання
Компост може бути домашнього приготування та промисловий.
Промислові компости виробляються тими ж мікроорганізмами що і домашні, тільки в більшому масштабі. Оскільки процес йде у великих буртах по кілька сотень тонн, комерційні компости перебиваються механізмами і більш часто, тому компостування проходить при досить високій контрольованій температурі, яка знищує насіння бур'янів, патогенні бактерії і гриби.
Зрілість компосту визначають агрохімічними аналізами. Завдяки цьому отримують хорошу однорідну продукцію. Але це не означає, що працьовитий садівник не може зробити високоякісний компост в домашніх умовах. Обидва продукти працюють добре, тому вибір між тим, чи купувати готовий або зробити компост самостійно, це особисті уподобання та можливості.
Однією з вагомих переваг комерційних компостів є зручність. Це вже готовий до використання продукт прямо з мішка, не потрібно чекати кілька місяців. Але, не всі вони однакові. Властивості і якість залежать від використаних інгредієнтів. Це можуть бути продукти з пожнивних решток сільськогосподарського врожаю, харчові відходи, відстій промислових стічних вод, гній або соснова кора, або тирса та інші відходи деревини. Якість змінюється у різних виробників і навіть пори року коли готується компост.
Домашнє компостування також має свої плюси і мінуси. Перевагою є те, що ви контролюєте те, що додаєте в компостну купу і хід процесу. Для компосту використовуються домашні і городні відходи. За компост не потрібно платити. Але це вимагає витрат часу і роботи.
Купуючи комерційний компост, зверніть увагу на зовнішній вигляд продукту. Якісний компост однорідний, розсипчастий, від темно-коричневого до чорного кольору, з приємним землистим запахом і однорідною текстурою. Там не повинно бути кусочків неразкладеного матеріалу і сміття. Уникайте компостів з піском або гравієм. Також не купуйте компост з надзвичайно високим вмістом вологи, його виготовили з порушенням технології. Спробуйте підняти кілька мішків і не беріть важкий. До них могли долити води, якщо продають на вагу.
Купуйте компост носом! Компост з кислим, пліснявим запахом або запахом фекалій, аміаку - не зрілий, він може завдати шкоди вам і рослинам.
Компости застосовуються в якості добавки до торф'яних субстратів (3-10% за обсягом в залежності від виду компосту) і для виготовлення рідких органічних добрив (водної витяжки або чаю) які використовують в органічному контейнерному овочівництві для підживлення рослин в торф'яних субстратах
Промислові компости виробляються тими ж мікроорганізмами що і домашні, тільки в більшому масштабі. Оскільки процес йде у великих буртах по кілька сотень тонн, комерційні компости перебиваються механізмами і більш часто, тому компостування проходить при досить високій контрольованій температурі, яка знищує насіння бур'янів, патогенні бактерії і гриби.
Зрілість компосту визначають агрохімічними аналізами. Завдяки цьому отримують хорошу однорідну продукцію. Але це не означає, що працьовитий садівник не може зробити високоякісний компост в домашніх умовах. Обидва продукти працюють добре, тому вибір між тим, чи купувати готовий або зробити компост самостійно, це особисті уподобання та можливості.
Однією з вагомих переваг комерційних компостів є зручність. Це вже готовий до використання продукт прямо з мішка, не потрібно чекати кілька місяців. Але, не всі вони однакові. Властивості і якість залежать від використаних інгредієнтів. Це можуть бути продукти з пожнивних решток сільськогосподарського врожаю, харчові відходи, відстій промислових стічних вод, гній або соснова кора, або тирса та інші відходи деревини. Якість змінюється у різних виробників і навіть пори року коли готується компост.
Домашнє компостування також має свої плюси і мінуси. Перевагою є те, що ви контролюєте те, що додаєте в компостну купу і хід процесу. Для компосту використовуються домашні і городні відходи. За компост не потрібно платити. Але це вимагає витрат часу і роботи.
Купуючи комерційний компост, зверніть увагу на зовнішній вигляд продукту. Якісний компост однорідний, розсипчастий, від темно-коричневого до чорного кольору, з приємним землистим запахом і однорідною текстурою. Там не повинно бути кусочків неразкладеного матеріалу і сміття. Уникайте компостів з піском або гравієм. Також не купуйте компост з надзвичайно високим вмістом вологи, його виготовили з порушенням технології. Спробуйте підняти кілька мішків і не беріть важкий. До них могли долити води, якщо продають на вагу.
Купуйте компост носом! Компост з кислим, пліснявим запахом або запахом фекалій, аміаку - не зрілий, він може завдати шкоди вам і рослинам.
Компости застосовуються в якості добавки до торф'яних субстратів (3-10% за обсягом в залежності від виду компосту) і для виготовлення рідких органічних добрив (водної витяжки або чаю) які використовують в органічному контейнерному овочівництві для підживлення рослин в торф'яних субстратах
Re: Компости та їх використання
Основна умова правильного ходу процесу компостування як при домашньому так і при промисловому компостуванні це хороша аерація і зволоження органічної речовини в компостній кучі. Крім того важлива наявність достатньої кількості азоту для живлення бактерій. Найближчим часом опублікуємо матеріал на цю тему.
Re: Компости та їх використання
Є багато альтернативних до торфу матеріалів , в тому числі і компостів, придатних для універсальних субстратів "багатоцільового призначення". Проте їх застосування вимагає проведення попередніх випробувань. Альтернативні матеріали повинні бути безпечні у використанні, економічно життєздатними, доступні в довгостроковій перспективі і мати кращі технологічні та екологічні показники, ніж торф (в будья якому випадку не гірше!).
Re: Компости та їх використання
Захисники навколишнього середовища й інші, не залучені в промислове садівництво або виробництво субстратів люди, часто не усвідомлюють складність вимог сучасного зеленого ринку. Для виробника рослин найбільш важливо що субстрат функціонує добре при прийнятому ним способі вирощування. Другим важливим аспектом є ціна. Незважаючи на масову рекламну компанію, популярність малоторфяних і безторфяних грунтів залишається невисокою. Значне зниження кількості торфу в суміші погіршує характеристики субстратів, збільшує їх ціну. В деяких європейських країнах проводиться компанія по зменшенню споживання торфу. Наприклад в Англії. Успіхи уряду стосуються переважно комунального та аматорського сектора. Професіонали вельми неохоче йдуть на зменшення використання торфу, оскільки це збільшує собівартість продукції, погіршує її якість і вимагає зміни в технології виробництва. Це стосується режиму поливу і живлення. Крім того деякі рослини, наприклад, ерика, верес, хижі рослини, рододендрони, не можуть рости без торфу.
Важливо відзначити, що обмеження на використання торфу в Англії стосується тільки англійського торфу. Імпортований торф з інших країн може використовуватися без будь-яких обмежень.
Важливо відзначити, що обмеження на використання торфу в Англії стосується тільки англійського торфу. Імпортований торф з інших країн може використовуватися без будь-яких обмежень.
Re: Компости та їх використання
В останні кілька десятиліть посилився громадський екологічний рух за зниження споживання торфу. Це складне і досить суперечливе соціально - економічне явище. Іноді під виглядом благородних цілей захисту навколишнього середовища приховані меркантильні економічні інтереси корпорацій-виробників матеріалів, які можуть використовуватися для вирощування рослин. Цей рух особливо розвинене в країнах, що мають обмежені ресурси торфу і споживають велику кількість субстратів. Наприклад, в Англії, яка споживає в рік більше 5 млн. куб м субстратів. Тому уряд Великобританії намагається, де це можливо, скоротити видобуток і використання торфу, і поступово замінити його іншими матеріалами. В першу чергу це стосується торфу для вирощування плодоовочевої продукції і кондиціонерів грунту (включаючи мульчі). Перша мета - замінити 40% торфу іншими матеріалами була досягнута. Але це призвело лише до стабілізації обсягів видобутку торфу, але не до її зменшення.
Компости, деревне волокно, мелена і компостована кора, кокосове волокно - матеріали, які найбільш часто застосовуються в якості замінників торфу. Доступно багато інших матеріалів, але вони не мають істотного ринкового значення.
Компости, деревне волокно, мелена і компостована кора, кокосове волокно - матеріали, які найбільш часто застосовуються в якості замінників торфу. Доступно багато інших матеріалів, але вони не мають істотного ринкового значення.
Re: Компости та їх використання
Хочу заспокоїти захисників боліт, в тому числі наших українських.
У світі видобувається багато торфу - понад 100 млн. куб. м торфу в рік. Основну масу, близько двох третин цієї кількості становить енергетичний торф, який використовується як побутове паливо і паливо для електростанцій. Решта 1/3 це сільськогосподарський торф.
Торфоутворення це постійний, хоча і повільний процес. Він триває і в даний час - за рік накопичується шар торфу 0,5 - 1,0 мм (в різних кліматичних умовах).
Щорічно в світі утворюється майже 3,0 млрд. кубічних метрів нового торфу, що приблизно в 120 разів більше, ніж видобувається.
Європарламент прийняв поправки до визначення відновлюваних джерел енергії, і торф увійшов до цього списку, але із застереженням «в межах його річного приросту». Обсяг світового видобутку торфу за останні 20 років значно скоротився, що обумовлено майже виключно одним фактором - багаторазовим падінням його видобутку в Росії і Україні. Що ж стосується інших країн, то в них видобуток торфу в цілому збільшився приблизно на 10%.
У світі видобувається багато торфу - понад 100 млн. куб. м торфу в рік. Основну масу, близько двох третин цієї кількості становить енергетичний торф, який використовується як побутове паливо і паливо для електростанцій. Решта 1/3 це сільськогосподарський торф.
Торфоутворення це постійний, хоча і повільний процес. Він триває і в даний час - за рік накопичується шар торфу 0,5 - 1,0 мм (в різних кліматичних умовах).
Щорічно в світі утворюється майже 3,0 млрд. кубічних метрів нового торфу, що приблизно в 120 разів більше, ніж видобувається.
Європарламент прийняв поправки до визначення відновлюваних джерел енергії, і торф увійшов до цього списку, але із застереженням «в межах його річного приросту». Обсяг світового видобутку торфу за останні 20 років значно скоротився, що обумовлено майже виключно одним фактором - багаторазовим падінням його видобутку в Росії і Україні. Що ж стосується інших країн, то в них видобуток торфу в цілому збільшився приблизно на 10%.
Востаннє редагувалось Сер квітня 10, 2019 1:41 am користувачем Dok, всього редагувалось 1 раз.
Re: Компости та їх використання
В грунтових теплицях в минулому, ще років 20 тому, переважно використовували грунтосуміші, які виготовляли на основі дернової та листяної землі, перегною, компостованої кори дерев хвойних порід та піску. Тепер грунтові теплиці не використовуються. Всі перейшли на малообємні технології вирощування рослин в контейнерах. А для цього потрібні спеціальні грунти.
Звичайно, при бажанні можна приготувати ґрунт за бабусиним рецептом. Доведеться багато попрацювати, щоб приготувати або знайти необхідні компоненти, ресурси яких обмежені і заготівля в промислових масштабах ( а споживання визначається сотнями тисяч тон ) може завдати значної шкоди довкіллю. Крім того на цих компонентах неможливо забезпечити стабільні агротехнічні параметри та належний фітосанітарний стан готової продукції. Крім того перевезення рослин в землі через кордон забороняється з міркувань карантинної безпеки.
Звичайно, при бажанні можна приготувати ґрунт за бабусиним рецептом. Доведеться багато попрацювати, щоб приготувати або знайти необхідні компоненти, ресурси яких обмежені і заготівля в промислових масштабах ( а споживання визначається сотнями тисяч тон ) може завдати значної шкоди довкіллю. Крім того на цих компонентах неможливо забезпечити стабільні агротехнічні параметри та належний фітосанітарний стан готової продукції. Крім того перевезення рослин в землі через кордон забороняється з міркувань карантинної безпеки.
Re: Компости та їх використання
Хочу сказати про використаний грибний компост.
Відпрацьований грибний компост (за кордоном називають SMC) є побічний продукт вирощування грибів на грибних фермах (особливо печериць). В Україні є в великій кількості. Цей компост є популярним поліпшувачем грунту, який використовують озеленювачі. Він містить рубану солому, кіньський, свинячий або пташиний послід, гіпс і додані поживні речовини. Компост містить також торф як покрівельний шар, крейду або дефікат ( вапно, що є відходами виробництва цукру з цукрових буряків). Відпрацьований компост містить 10-15% торфу за обсягом і має високий рівень поживних речовин, зазвичай, високий рН (лужний) через вапно в покровці. Він використовується багатьма ландшафтними підрядниками як поліпшувач ґрунту, але мало придатний для використання в якості компонента для вирощування в контейнерах через високий рН і поживність. Можна додати до субстрату в кількості 10-15% по обєму.
Відпрацьований грибний компост (за кордоном називають SMC) є побічний продукт вирощування грибів на грибних фермах (особливо печериць). В Україні є в великій кількості. Цей компост є популярним поліпшувачем грунту, який використовують озеленювачі. Він містить рубану солому, кіньський, свинячий або пташиний послід, гіпс і додані поживні речовини. Компост містить також торф як покрівельний шар, крейду або дефікат ( вапно, що є відходами виробництва цукру з цукрових буряків). Відпрацьований компост містить 10-15% торфу за обсягом і має високий рівень поживних речовин, зазвичай, високий рН (лужний) через вапно в покровці. Він використовується багатьма ландшафтними підрядниками як поліпшувач ґрунту, але мало придатний для використання в якості компонента для вирощування в контейнерах через високий рН і поживність. Можна додати до субстрату в кількості 10-15% по обєму.