Компости та їх використання
Re: Компости та їх використання
Цікаво, що меляса та цукор, додані в компостні купи, збільшують мікробну активність в компості і стимулюють виділення тепла - але багато досліджень показують, що необхідно використовувати правильні співвідношення для компостної купи. Але для чого добавляти цукор з магазину, якщо цукор часто потрапляє в купу компосту у вигляді залишків фруктів.
Re: Компости та їх використання
Основи компостування
Є п'ять важливих моментів, які необхідно контролювати під час компостування.
1. Баланс в сировині поживних речовин
Для компостування або контрольованого розкладання необхідний належний баланс "зелених" органічних матеріалів та "коричневих" органічних матеріалів. "Зелені" органічні матеріали це матеріали, що містять багато азоту (буряни, трави, гній і харчові відходи). "Коричневі" органічні матеріали це сухе опале листя, деревна стружка та трачина, кора, гілки, які містять велику кількість вуглецю, але мало азоту. Отримання правильної суміші поживних речовин вимагає експериментування та досвіду. Це частина мистецтва та науки компостування.
2. Оптимальний розмір часток
Подрібнення матеріалів збільшує площу поверхні, на якій мікроорганізми можуть живитися. Менші частинки також утворюють більш однорідну компостну суміш і покращують ізоляцію кагату, щоб допомогти підтримувати оптимальні температури. Однак, якщо частинки занадто малі, вони можуть перешкоджати вільному потоку повітря через купу компостованого матеріалу.
3. Вологомісткість
Щоб ефективно множитися і активно працювати мікроорганізми, що живуть у компостній купі, потребують достатньої кількості вологи. Вода є ключовим елементом, який допомагає транспортувати речовини в компостній купі і робить поживні речовини в органічному матеріалі доступними для мікробів. Органічний матеріал містить деяку кількість вологи в різній кількості, але волога також може надходити у вигляді опадів або спеціального поливу.
4. Доступ кисню
Перевертання компостної купи, встановлення в кагаті вентиляційних труб, або включення сипучих речовин, таких як деревна стружка та подрібнена газета, все це сприяє провітрюванню купи. Хороша аерація купи дозволяє процесу компостуванню відбуватися швидше, ніж в випадку анаеробних умов (без доступу повітря). Однак слід бути обережним, щоб не було занадто багато повітря, що може висушити матеріал і перешкодити процесу компостування.
5. Температура
Мікроорганізми потребують певного температурного діапазону для оптимальної активності. Певні температури сприяють швидкому компостуванню та знищують збудники хвороб та насіння бур’янів. Активність мікроб може підвищити температуру ядра купи як мінімум до 60-70 градусів Цельсія. Якщо температура не зростає, виникають анаеробні умови (тобто гниття). Дотримання попередніх чотирьох факторів, як правило, гарантує забезпечення належної температури.
Є п'ять важливих моментів, які необхідно контролювати під час компостування.
1. Баланс в сировині поживних речовин
Для компостування або контрольованого розкладання необхідний належний баланс "зелених" органічних матеріалів та "коричневих" органічних матеріалів. "Зелені" органічні матеріали це матеріали, що містять багато азоту (буряни, трави, гній і харчові відходи). "Коричневі" органічні матеріали це сухе опале листя, деревна стружка та трачина, кора, гілки, які містять велику кількість вуглецю, але мало азоту. Отримання правильної суміші поживних речовин вимагає експериментування та досвіду. Це частина мистецтва та науки компостування.
2. Оптимальний розмір часток
Подрібнення матеріалів збільшує площу поверхні, на якій мікроорганізми можуть живитися. Менші частинки також утворюють більш однорідну компостну суміш і покращують ізоляцію кагату, щоб допомогти підтримувати оптимальні температури. Однак, якщо частинки занадто малі, вони можуть перешкоджати вільному потоку повітря через купу компостованого матеріалу.
3. Вологомісткість
Щоб ефективно множитися і активно працювати мікроорганізми, що живуть у компостній купі, потребують достатньої кількості вологи. Вода є ключовим елементом, який допомагає транспортувати речовини в компостній купі і робить поживні речовини в органічному матеріалі доступними для мікробів. Органічний матеріал містить деяку кількість вологи в різній кількості, але волога також може надходити у вигляді опадів або спеціального поливу.
4. Доступ кисню
Перевертання компостної купи, встановлення в кагаті вентиляційних труб, або включення сипучих речовин, таких як деревна стружка та подрібнена газета, все це сприяє провітрюванню купи. Хороша аерація купи дозволяє процесу компостуванню відбуватися швидше, ніж в випадку анаеробних умов (без доступу повітря). Однак слід бути обережним, щоб не було занадто багато повітря, що може висушити матеріал і перешкодити процесу компостування.
5. Температура
Мікроорганізми потребують певного температурного діапазону для оптимальної активності. Певні температури сприяють швидкому компостуванню та знищують збудники хвороб та насіння бур’янів. Активність мікроб може підвищити температуру ядра купи як мінімум до 60-70 градусів Цельсія. Якщо температура не зростає, виникають анаеробні умови (тобто гниття). Дотримання попередніх чотирьох факторів, як правило, гарантує забезпечення належної температури.
Re: Компости та їх використання
Я ось про що хочу поговорити - Що краще використати торф чи компост як поправка для грунту?
Як торф так і хороший компост є корисними і популярними поправками для ґрунтів. При додаванні до ґрунтів кожен з них буде покращувати їх але різними способами. Наведу десяток відмінностей, які потрібно враховувати при виборі того, що потрібно купити і додати до грунту.
Торф є більш дорогим, особливо якщо у вас є місцеве джерело компосту, який можна купувати навалом, або є можливість зробити свій власний компост. В Україні верховий торф добувається на Прикарпатті та на півночі Рівненської області. Низинний чорний торф також походить з півночі України. Тому до ціни торфу слід додати значні транспортні витрати.
Торф, особливо верховий торф, має мало поживних речовин, в той час як компост набагато більше. Однак компост також не є добривом. У порівнянні з загальновживаними мінеральними добривами він має мало поживних речовин (компост 1-3% а нітроамофоска 18%). Цінність компосту в його позитивному впливі на структуру грунту і грунтові мікроорганізми. Торф покращує структуру важких ґрунтів і допомагає утримувати у ґрунті поживні речовини, збільшуючи так звану ємність поглинання катіонів.
Торф кислий матеріал (верховий торф має кислотність рН 3,5-4,5, а низинний рн 5,5-7,0). Тому, якщо ви використовуєте багато верхового торфу, то необхідно також додати вапно або крейду. Рослинам, які ростуть на кислих грунтах таким як чорниця і рододендрони, верховий торф дуже добра добавка. Компост зазвичай має нейтральну кислотність (рН 7-7,5) або слабо лужну реакцію. Тобто для рододендронів він не годиться.
Торф має грубу структуру і повільно розкладається, тому може роками працювати в грунтах, забезпечуючи хорошу аерацію і утримання води. Компост з часом втрачає свою поживну цінність, часто має дрібну структуру, яка швидко руйнується в грунті, тому його слід додавати щорічно.
Як торф, так і компост утримують воду, хоча торф є кращим. Ця здатність важлива на піщаних або кам`янистих грунтах, які швидко висихають.
Дуже сухий торф повторно важко змочити. Наскільки легко повторно змочуються компости залежить від виду компосту. Якщо торф став занадто сухим, змочіть його в мішку на ніч. Використання кількох крапель рідкого мила до води може допомогти, діючи як "поверхнево-активна речовина". Тепла вода також поглинається швидше, ніж холодна вода.
Торф має однорідний склад і властивості. Компости часто мають різноманітний нестабільний склад, особливо якщо купуються з різних джерел. Компости також можуть містити забруднюючі речовини, в залежності від того, що було додано при компостуванні.
Торф містить відносно мало мікроорганізмів. Компости багаті ґрунтовими мікроорганізмами. Більшість з них корисні, поліпшуючи ґрунти багато в чому, від аерації до покращення доступності поживних речовин для рослин.
Торф від промислових торфопідприємств не містить насіння бур'янів. Хороший компост теоретично також "не повинен" містити насіння бур'янів, якщо він був вироблений належним чином - при досить високих температурах у купі компосту для знищення насіння бур'янів, покритим для запобігання вдування насіння, і виготовлявся не з бур'янистих рослин. Якщо ви не знаєте конкретного джерела компосту, або маєте сумніви щодо нього, покладіть компост в горщик. Полийте та почекайте пару тижнів, щоб побачити, чи проростають бур'яни. Немає нічого гіршого, ніж розповсюдження бур'янистого компосту на чистому газоні або саду чи на городі, що закінчується масовим розмноженням насіння бур'янів і безконечною прополкою. Та і в горщику з квітами буряни вас не порадують.
Компост (мікроорганізми з компосту) можуть більш активно ніж торф придушити деякі хвороботворні патогени.
Торфи є природними ресурсами що формувалися від 1000 до 10000 років, отримані шляхом "видобутку". Це відновний ресурс. На болотах щороку формується шар 1-2 мм нового торфу. Зазвичай це збирання на поверхні. Для виробництва компостів використовують органічні відходи.
Нарешті, торф не варто використовувати як мульчу, а компости часто використовують як мульчу навколо рослин. Однак, якщо не використовуються в достатній кількості, то компост не буде придушувати багаторічні бур'яни. Якщо ж торф використовується як мульча, він може висушити ґрунти шляхом поглинання води з них. Або, коли він висохне, то може здуватися вітром з поверхні.
Соломонове рішення при цих відмінностях між торфом і компостом полягає в тому, щоб використовувати обидва, отримуючи переваги кожного з них. Наприклад, включають торф і компост під час посадки, після чого мульчують і удобрюють рослини з компостом у наступні роки. Торф зменшує схильність деяких компостів до ущільнення, і може подовжити життя компосту в кілька разів. В контейнері також корисно до торфу додати трохи компосту.
Як торф так і хороший компост є корисними і популярними поправками для ґрунтів. При додаванні до ґрунтів кожен з них буде покращувати їх але різними способами. Наведу десяток відмінностей, які потрібно враховувати при виборі того, що потрібно купити і додати до грунту.
Торф є більш дорогим, особливо якщо у вас є місцеве джерело компосту, який можна купувати навалом, або є можливість зробити свій власний компост. В Україні верховий торф добувається на Прикарпатті та на півночі Рівненської області. Низинний чорний торф також походить з півночі України. Тому до ціни торфу слід додати значні транспортні витрати.
Торф, особливо верховий торф, має мало поживних речовин, в той час як компост набагато більше. Однак компост також не є добривом. У порівнянні з загальновживаними мінеральними добривами він має мало поживних речовин (компост 1-3% а нітроамофоска 18%). Цінність компосту в його позитивному впливі на структуру грунту і грунтові мікроорганізми. Торф покращує структуру важких ґрунтів і допомагає утримувати у ґрунті поживні речовини, збільшуючи так звану ємність поглинання катіонів.
Торф кислий матеріал (верховий торф має кислотність рН 3,5-4,5, а низинний рн 5,5-7,0). Тому, якщо ви використовуєте багато верхового торфу, то необхідно також додати вапно або крейду. Рослинам, які ростуть на кислих грунтах таким як чорниця і рододендрони, верховий торф дуже добра добавка. Компост зазвичай має нейтральну кислотність (рН 7-7,5) або слабо лужну реакцію. Тобто для рододендронів він не годиться.
Торф має грубу структуру і повільно розкладається, тому може роками працювати в грунтах, забезпечуючи хорошу аерацію і утримання води. Компост з часом втрачає свою поживну цінність, часто має дрібну структуру, яка швидко руйнується в грунті, тому його слід додавати щорічно.
Як торф, так і компост утримують воду, хоча торф є кращим. Ця здатність важлива на піщаних або кам`янистих грунтах, які швидко висихають.
Дуже сухий торф повторно важко змочити. Наскільки легко повторно змочуються компости залежить від виду компосту. Якщо торф став занадто сухим, змочіть його в мішку на ніч. Використання кількох крапель рідкого мила до води може допомогти, діючи як "поверхнево-активна речовина". Тепла вода також поглинається швидше, ніж холодна вода.
Торф має однорідний склад і властивості. Компости часто мають різноманітний нестабільний склад, особливо якщо купуються з різних джерел. Компости також можуть містити забруднюючі речовини, в залежності від того, що було додано при компостуванні.
Торф містить відносно мало мікроорганізмів. Компости багаті ґрунтовими мікроорганізмами. Більшість з них корисні, поліпшуючи ґрунти багато в чому, від аерації до покращення доступності поживних речовин для рослин.
Торф від промислових торфопідприємств не містить насіння бур'янів. Хороший компост теоретично також "не повинен" містити насіння бур'янів, якщо він був вироблений належним чином - при досить високих температурах у купі компосту для знищення насіння бур'янів, покритим для запобігання вдування насіння, і виготовлявся не з бур'янистих рослин. Якщо ви не знаєте конкретного джерела компосту, або маєте сумніви щодо нього, покладіть компост в горщик. Полийте та почекайте пару тижнів, щоб побачити, чи проростають бур'яни. Немає нічого гіршого, ніж розповсюдження бур'янистого компосту на чистому газоні або саду чи на городі, що закінчується масовим розмноженням насіння бур'янів і безконечною прополкою. Та і в горщику з квітами буряни вас не порадують.
Компост (мікроорганізми з компосту) можуть більш активно ніж торф придушити деякі хвороботворні патогени.
Торфи є природними ресурсами що формувалися від 1000 до 10000 років, отримані шляхом "видобутку". Це відновний ресурс. На болотах щороку формується шар 1-2 мм нового торфу. Зазвичай це збирання на поверхні. Для виробництва компостів використовують органічні відходи.
Нарешті, торф не варто використовувати як мульчу, а компости часто використовують як мульчу навколо рослин. Однак, якщо не використовуються в достатній кількості, то компост не буде придушувати багаторічні бур'яни. Якщо ж торф використовується як мульча, він може висушити ґрунти шляхом поглинання води з них. Або, коли він висохне, то може здуватися вітром з поверхні.
Соломонове рішення при цих відмінностях між торфом і компостом полягає в тому, щоб використовувати обидва, отримуючи переваги кожного з них. Наприклад, включають торф і компост під час посадки, після чого мульчують і удобрюють рослини з компостом у наступні роки. Торф зменшує схильність деяких компостів до ущільнення, і може подовжити життя компосту в кілька разів. В контейнері також корисно до торфу додати трохи компосту.
Re: Компости та їх використання
Виявляється не всяке дерево , тобто його листя, годиться для компостування на листяний перегній (листову землю). Біля мене кілька років тому посадили посадку чорного (якогось американського горіха) під ним не росте трава і все завалено опалим листям. Нагребла тої землі з під оріха , посіяла перці і та декілька видів на мікрозелень. Шкода , але все загинуло. Тепер розібралася.
Виявляється це листяне дерево, але усі частини дерева містять юглон - сполуку, що пригнічує ріст інших рослин. Оскільки з опалого листя, що розкладається, ця речовина вивільняється в ґрунт, поруч з чорним горіхом зазвичай виживає небагато видів. Тому з його листя не варто виготовляти компост.
НЕ всяке листя (не лише чорного , але і звичайного грецького горіха) годиться для приготування листяної землі!!! Юглон корисна речовина для здоровя, але на рослини він діє як гербіцид.
Виявляється це листяне дерево, але усі частини дерева містять юглон - сполуку, що пригнічує ріст інших рослин. Оскільки з опалого листя, що розкладається, ця речовина вивільняється в ґрунт, поруч з чорним горіхом зазвичай виживає небагато видів. Тому з його листя не варто виготовляти компост.
НЕ всяке листя (не лише чорного , але і звичайного грецького горіха) годиться для приготування листяної землі!!! Юглон корисна речовина для здоровя, але на рослини він діє як гербіцид.
Re: Компости та їх використання
Ще про горіх. Юглон міститься не лише в чорному горіху (хоча там його найбільше) , але в усіх горіхах і в звичайному волоському. Листя, кора, трачина з горіха потребують десь 5-6 місяців компостування.
Вияснила, що найбільш чутливими до юглону є:
1. трав'янисті багаторічні рослини - спаржа, всі види хризантем, деякі види гортензії, лілії (особливо азіатські гібриди), люцерна, нарцис,
півонії (деякі), ревінь.
2. Чагарники - червона аронія, рододендрони, бузок, тис
3. Овочі - капуста, перець, помідори, баклажани та картопля
Вияснила, що найбільш чутливими до юглону є:
1. трав'янисті багаторічні рослини - спаржа, всі види хризантем, деякі види гортензії, лілії (особливо азіатські гібриди), люцерна, нарцис,
півонії (деякі), ревінь.
2. Чагарники - червона аронія, рододендрони, бузок, тис
3. Овочі - капуста, перець, помідори, баклажани та картопля
Re: Компости та їх використання
Я відмовилася від землі з під горіха ну і не тільки з під горіха , а взагалі від садової землі.
Re: Компости та їх використання
Стосовно землі то це ти добре зробила, але компост, що не кажи, але то все таки добра штука. Основне перевірена століттями і думаю тисячолітньою практикою.
Хоча варто поговорити про те, чи можна все підряд кидати в компостну кучу.
Re: Компости та їх використання
Хто пробував компостувати такі агресивні рослини як борщівник, ревінь, хвощ?
Re: Компости та їх використання
ТАК, МОЖНА КОМПОСТУВАТИ ЛИСТЯ ЧОРНОГО ГОРІХА І ВОЛОСЬКОГО, БОРЩІВНИКА, КРОПИВИ, КАРТОПЛІ ТА ПОМІДОРІВ
Чорний горіх і інші волоські горіхи ( в меншій кількості), а також їхні близькі родичі містять речовину юглон, який є фітотоксичним для більшості інших рослин. Таким чином волоський горіх захищає свій життєвий простір, оскільки небагато інших рослин можуть добре рости біля нього. Юглон містять усі частини дерева волоського горіха, крім самого горіха: листя, гілки, кора, деревина та особливо його в коренях та лушпинні горіхи.
Проте юглон розкладається протягом кількох тижнів при контакті з повітрям, водою та бактеріями. Якщо листя дрібно подрібнити, розкладання йде ще швидше. А розкладене листя волоського горіха дає компост відмінної якості.
Однак горіхові тирса, кора і деревна стружка, а також лушпиння волоського горіха розкладаються повільніше: краще компостувати їх протягом 6 місяців, перш ніж використовувати їх у саду, щоб бути впевненим, що юглон зовсім розпався.
В грунті юглон , який виділяється корінням горіха може зберігатися навіть кілька років.
Чорний горіх і інші волоські горіхи ( в меншій кількості), а також їхні близькі родичі містять речовину юглон, який є фітотоксичним для більшості інших рослин. Таким чином волоський горіх захищає свій життєвий простір, оскільки небагато інших рослин можуть добре рости біля нього. Юглон містять усі частини дерева волоського горіха, крім самого горіха: листя, гілки, кора, деревина та особливо його в коренях та лушпинні горіхи.
Проте юглон розкладається протягом кількох тижнів при контакті з повітрям, водою та бактеріями. Якщо листя дрібно подрібнити, розкладання йде ще швидше. А розкладене листя волоського горіха дає компост відмінної якості.
Однак горіхові тирса, кора і деревна стружка, а також лушпиння волоського горіха розкладаються повільніше: краще компостувати їх протягом 6 місяців, перш ніж використовувати їх у саду, щоб бути впевненим, що юглон зовсім розпався.
В грунті юглон , який виділяється корінням горіха може зберігатися навіть кілька років.
Re: Компости та їх використання
Кропива
Здавна відома садівникам як відмінне доповнення до компостної купи. Хоча вона може подразнити руки але вона дуже багата азотом. Вона навіть вважається активатором компосту. Але кладіть лише стебла та листя у відро для компосту, а не коріння чи насіння. Це тому, що якщо вони уникнуть розкладання, ви можете випадково поширити кропиву на інші частини саду або в контейнерах.
З кропивою, звичайно, слід поводитися з великою обережністю: рукавички, довгі рукави, довгі штани тощо.
Здавна відома садівникам як відмінне доповнення до компостної купи. Хоча вона може подразнити руки але вона дуже багата азотом. Вона навіть вважається активатором компосту. Але кладіть лише стебла та листя у відро для компосту, а не коріння чи насіння. Це тому, що якщо вони уникнуть розкладання, ви можете випадково поширити кропиву на інші частини саду або в контейнерах.
З кропивою, звичайно, слід поводитися з великою обережністю: рукавички, довгі рукави, довгі штани тощо.