Сторінка 2 з 2

Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)

Додано: Нед вересня 29, 2019 2:16 am
Dgo
Ну і сьогодні на останок - як самому зробити це БОКАШІ

Виявляється ніякої магії. Ось один рецепт- Як приклад, ось короткий опис процедури, описаної Bokashi Composting:

1. Промийте чашку рису, економлячи воду, відкладіть приблизно на тиждень;

2. Зробіть сироватку: додайте у воду молоко; відкладіть його для бродіння на два тижні.

3. Процідіть тверді речовини; змішайте отриману рідину (1 частина сироватки, 1 частина патоки, 6 частин води.) Замочіть газети, злийте і запечатуйте в поліетиленовий пакет. Дайте бродити протягом двох тижнів.

4. Відокремте газети і дайте висохнути.

Нічого в цьому процесі не складно; жоден з кроків не займає багато часу. Навіть при всіх очікуванні різних етапів бродіння весь процес займає близько п'яти тижнів.

Скажу відверто - не пробував

Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)

Додано: Нед вересня 29, 2019 11:54 pm
DanaPetruk
Dgo, я також цікавилася компостуванням методом БОКАШІ. Навіть знайшла більш докладну пораду як самому зробити культуру ефективних мікроорганізмів ЕМ1.
Ось такий метод просто без затрат на маточну культуру та дорогі спеціальні відра компостувати вдома відходи знайшла на сайті Newspaper Bokashi ( газетаr Bokashi).

1. Найважливішим компонентом комерційної ЕМ для бокаші є бактерії лактобактер, інші є вторинними (якщо вони взагалі необхідні) і можуть самостійно культивуватися у відрі, коли для них сприятливі умови. Культуру бактерій отримують з рисової води. Для цього ретельно змішати одну частину рису з двома частинами води (1/2 склянки до однієї склянки). Ретельно енергійно перемішати. Злити воду. Отримана вода повинна бути мутною. Помістити рисову воду в банку (заповніть банку на 50-75% обєму), щоб забезпечити циркуляцію великої кількості повітря. Злегка прикрийте кришкою (повітря повинне мати можливість переміщатися та виходити з ємності) і поставте в прохолодне темне місце на 5-8 днів. Суміш почне бродити. Після закінчення очікування суміш повинна мати легкий кислий запах. Процідіть отриману рідину.

2. Для очищення культури лактобактерій змішайте заквашену рисову воду з 10 частинами знежиреного молоко. Використовуйте хороше натуральне молоко юе добавки сої. Не закривайте герметично і дайте настоятися 14 днів. Сир спливе на поверхню , знизу буде жовтувата чиста сироватка. Відцідіть сироватку в якій буде чиста культура лактобактерій.

3. Замість висівок можна використати газети на які поселити бактерії і пізніше покласти в відро між шарами компостованого продукту у відрі. Для цього змішати одну частину сироватки з лактобактеріями, одну частину патоки (думаю що можна використати цукор) на шість частин води. Лишню сироватку можна заморозити на майбутнє. В цій суміші замочити купу газет. Решту рідини злити. Замочені газети помістити в поліетиленовий пакет на 2 літри, видалити все повітря і закритизамоченої газети в застібці-мішечку. Помістіть у прохолодне темне місце і почекайте 10 днів до 2 тижнів, щоб отримати хороше бродіння. Після бродіння вийняти газети з пакета і висушити їх. Зараз це носій бактерій (замість висівок).

4. Якщо ви немає бажання з заморочкою щоб виростити і зібрати власну безкоштовну корінну культуру закваски лактобактерій (частини перша і друга), можна використовувати живу сироватку з йогурту (кислого молока), жовтувату рідину, злиту під час приготування йогуртового сиру. Просто замініть одну частину молочної сироватки на етапі три сироваткою з йогурту.

5. Зовсім не обовязково купувати дороге фірмове відро з краником для бокаші. Купіть недорогі відра від за кілька десятків гривень з щільними кришками (на базарі можна купити відра від оселедців, або будівельних матеріалів на 10-20 літрів). Щоб кришка щільно і легко закривалася-відкривалася змастіть ободок відра олією.
Не варто турбуватися про стікання рідини…. На дно відра насипте шар 30-50 мм сухого вбираючого матеріалу (сухий торф, подрібнені газети чи чисту тирсу).
Для запуску відра покладіть шматок газети з бактеріями бокаші поверх вбираючого матеріалу. Потім починайте додавати відходи (рубані) шарами 10-20 мм перекладаючи ці шари газетами з бактеріями, поки відро не заповниться… . Ущільнення кожного шару добре допомагає забезпечити хорошу ферментацію.
Через 4-5 днів можна додати кілька ложок здорового садового грунту. По їдеї це має збагатити компост грунтовими мікроорганізмами. Але це не обовязково.

Ось і все.

Думаю, що якщо використовується торф як сорбент рідини то його можна додати до торфяного субстрату в горщиках. Він буде кислий тому слід бути обережним і не дати забагато.

А зброджені відходи слід утилізувати в саду або компостній кучі.

Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)

Додано: Пон вересня 30, 2019 12:51 am
DanaPetruk
Зовнішній вигляд зброджених відходів в відрі бокаші не дуже привабливий. Проте, якщо процес йде правильно, то запах кислий, але не є неприємний (як квашені огірки або старе кисле молоко). Відходи знезаражені внаслідок дуже кислого середовища створеного молочною кислотою . Кислотність може бути рН 2-3. Хвороботворні мікроби знищені. Тобто продукт безпечний для здоровя і природи. Ми використовуємо сквашені продукти в їжу - сир кисломолочний, йогурти, квашена капуста... Звичайно, бокаші не слід використовувати в їжу , але з його допомогою можна виростити хорошу органічну їжу в саду та на городі.

Мучить мене питання - як все таки використати продукти бокаші (чай і компост) якщо в мене немає саду та городу? Є лише невеликий дворик . А якщо є лише балкон?

Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)

Додано: Пон вересня 30, 2019 1:08 am
Dok
Dgo писав:
Нед вересня 29, 2019 2:07 am
Заяву продавців про те, що суміш Бокаші можна закопувати в сад після бродіння через десяти днів, не слід плутати з твердженням, що це готовий компост. За два тижні отримуєте «попередній компост», і майте на увазі, що коріння рослин не повинні торкатися його безпосередньо протягом декількох тижнів. Лише через місяць він повністю розкладеться в грунті (літом). (Як і інші види анаеробного компосту " передкомпост" Бокаші є досить кислим (містить молочну та інші органічні кислоти).

В жодному разі не слід класти свіжий продукт з відра бокаші в квітковий горщик. Це не компост - це квашені відходи з вашого столу!!!
Я б не був таким категоричним. Звичайно, в маленькому квітковому горщику з кімнатними рослинами чи для вирощування розсади не слід використовувати компост бокаші. Але не все так безнадійно. Про це моє наступне повідомлення.

Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)

Додано: Пон вересня 30, 2019 1:20 am
Dok
Використання бокаші в контейнерах

Компост Bokashi дозволяє людям, які не мають достатньо землі (сад, город) робити якісний домашній компост із своїх харчових відходів і використовувати торф'яні субстрати. Тут багато говорилося що звичайна практика це закопати попередній (сирий) компост бокаші в землю де він остаточно розкладається ґрунтовими мікроорганізмами та грибками та нейтралізується кислота. Але сирий компост бокаші можна довести до зрілого стану закопавши і в посадочну грядку або контейнер на своєму крихітному дворі або на достатньо великому балконі. Мова йде про контейнерне вирощування декоративних і харчових рослин в великих контейнерах. Цей метод не годиться для кімнатних рослин в малих горщиках.

Додаючи сирий компост бокаші до своїх контейнерів, ви додаєте великі поживні речовини та органічні речовини, які допоможуть зростанню рослин та утриманню води.

1. Виберіть достатньо великий контейнер
Будь-який контейнер або інша посудина для посадки буде працювати якщо у ньому є дренажні отвори. Особисто я думаю, що чим більше контейнер, тим краще; більші контейнери, як правило, висихають повільніше!

2. Додайте садовий грунт
Спочатку додайте шар хорошого садового ґрунту. Наповніть контейнер приблизно на 1/3 висоти. В ідеалі добрим є живий грунт з дощовими червяками. Можна використати торфяний субстрат , наприклад УНІВЕРСАЛЬНИЙ або ДОБРА ЗЕМЛЯ. Проте і в цьму випадку добре додати кілька жмень хорошого садового грунту з грунтовими грибами та мікроорганізмами. Чим більше їх у грунті ґрунті, тим швидше руйнується сирий компост.

3. Додайте сирий компост бокаші десь на третину контейнера.

4. Добре перемішайте сирий компост з бокаші з шаром ґрунту внизу. Обов’язково розбийте грудочки сирого компосту бокаші. Заключна стадія процесу компостування бокаші працюватиме швидше при ретельному перемішуванні з навколишнім ґрунтом.

5. Засипте більше грунту
Наповніть ємність більшою кількістю садового ґрунту . Краще використовуйте торфяний субстрат для контейнерів (УНІВЕРСАЛЬНИЙ, ДОБРА ЗЕМЛЯ). Якщо є в наявності, то добре додати трохи дощових червяків.

6. Накрийте контейнер (необов’язково)
Накрийте ємність великим поліетиленовим пакетом або кришкою, щоб не намок. Як варіант, поставте контейнер на сухе місце. Надмірний дощ та вода можуть призвести до загнивання та гниття сирого компосту бокаші.

7. Зачекайте
Залиште контейнер принаймні на 2-3 тижні (в ідеалі до 4 тижнів, якщо можливо). На поверхні може зявитися біла цвіль. Це не страшно.
В контейнері йде заміна анаеробних мікроорганізмів на аеробні , які завершать процес розкладу відходів.

8. Посадіть рослини
Через 2-4 тижні грунт в контейнері готовий до посадки. Перемішайте грунт в ємності. Якщо ви бачите грудочки сирого компосту бокаші, то вам потрібно залишити його на кілька днів довше, щоб ґрунтова біота закінчила переробку сирого компосту. Тепер ви можете посадити рослини безпосередньо в контейнер. Спостерігайте за ростом рослин. Можливо додатково добриво вносити не потрібно.

Насолоджуйтесь плодами своєї праці.