Сторінка 1 з 2
Процес компостування БОКАШІ (bokashi)
Додано: Нед вересня 29, 2019 12:19 am
Dgo
Декілька днів тому відвідав магазин КЛУБУ ОРГАНІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА в місті. Дівчата наполегливо рекомендували супер нове віяння в переробці побутових відходів - БОКАШІ. Не встояв їхнім чарам і купив торбинку того бокаші. Виявилося висівками, як казали на тих висівках поселені ефективні мікроорганізми ЕМ. До торбинки додали коротку інструкцію що з тим робити.
Перш ніж використовувати вирішив самостійно розібратися в цьому процесі компостування, тим більше що виробництво мало відбуватися в хаті.
Ото ж поділюся добутими знаннями.
Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)
Додано: Нед вересня 29, 2019 12:38 am
Dgo
Почну здалеку. Кожен садівник (або потенційний садівник) знає, що компостування - це хороша практика для саду та навколишнього середовища і існує багато способів які можна використати для компостуванням. Всі технології компостування - це процес, за допомогою якого органічні матеріали свідомо розкладаються контрольованим способом, щоб отримати матеріал, який можна використовувати для повернення поживних речовин у ґрунт. Традиційний рецепт компостування - це суміш "зелених" матеріалів з високим вмістом азоту, "коричневих" матеріалів з високим вмістом вуглецю, разом з повітрям і водою переробляється бактеріями і грибами в кучі або в біореакторі.
Тут на форумі є багато матеріалу щодо аеробного та анаеробного компостування.
Але в рамках цього широкого визначення існує багато способів компостування - це і просте компостування на місці, при якому органічні обрізки та відходи (крім м'ясних продуктів) збираються разом і переробляються; вермикомпост (використання червоних хробаків для прискорення руйнування органічних матеріалів); є аеробне вентильоване компостування ( компостування великого обсягу з використанням буртів органічних матеріалів, які регулярно провітрюються); є статичне компостування сипучих та ворсистих матеріалів; і є компостування в різноманітних
реакторах.
Компостування Бокаші - це ще один метод компостування, який є зовсім іншим, ніж перелічені методи . Для компостування методом Бокаші потрібне лише десь 10 днів, щоб перетворити органічні речовини у корисні матеріали, а поживна цінність отриманого матеріалу - одна з найвищих у будь-якому способі компостування.
Спробуємо розібратися.
Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)
Додано: Нед вересня 29, 2019 1:01 am
Dgo
Як працює компостування Бокаші (Bokashi)
Бокаші це японське слово, що буквально означає "ферментована органічна речовина". Метод розроблений на початку 1980-х років доктором Teuro Higa, професором університету Ryukyus, Okinawa, Японія. Цей метод передбачає складання шарами кухонних відходів (овочів і фруктів, а також м'ясо-молочних відходів) з бактеріями Бокаші в спеціальному відрі. Зазвичай інокулянт складається із зародків пшениці, пшеничних висівок або тирси, поєднаних з патокою та ефективними мікроорганізмами (ЕМ). Висівки і меляса служать їжею для мікроорганізмів, які є такими ж природними мікроорганізмами, що знаходяться в ґрунті. Комплект для компостування з Bokashi можна купити в садових магазинах.
У відрі для компостування «Бокаші» є герметична кришка та краник на дні для відводу рідини, що утворюється в процесі ферментування. Рідину необхідно періодично зливати, щоб запобігти неприємного запаху, але саме ця рідина служить дуже поживним «чаєм бокаші», який (як кажуть?) можна використовувати для удобрення кімнатних рослин.
Коли тепло суміш швидко починає бродити, і протягом 10 днів ферментовану суміш можна використати безпосередньо в саду або додати до традиційного компостного відро або купи, щоб закінчити її розкладання. По суті, процес бокаші - це процес бродіння, а не традиційний метод компостування.
На відміну від традиційного компостування, який є аеробним процесом, що вимагає кисню, Бокаші - це анаеробний процес, який потребує максимально ізолювати матеріали від кисню. Відро потрібно відкривати лише для додавання відходів, а не для провітрювання матеріалів. Деякі люди рекомендують підпресовувати харчові відходи в компостері, щоб видалити повітря, а потім покласти тарілку (або інший плоский предмет), поверх матеріалу, щоб захистити його від впливу кисню.
Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)
Додано: Нед вересня 29, 2019 1:11 am
Dgo
Плюси компостування бокаші
1. Метод дозволяє використовувати молочні та м'ясні обрізки, які не можуть використовуватися в інших методах компостування.
2. Компостування Бокаші не потребує багато місця, не має потреби в повітрі.
3. Отриманий продукт є високопоживним напівфабрикатом, який можна закопати в компостних траншеях в саду.
4. Рідкий продукт є хорошим рідким добривом (чай для безпосереднього живлення рослин), (Для кімнатних рослин використання потребує вивчення).
5. Заквашений матеріал є хорошою їжею для каліфорнійських червяків (черв'ячне компостування).
Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)
Додано: Нед вересня 29, 2019 1:13 am
Dgo
Мінуси компостування бокаші
1. Вироблений матеріал - це ферментований продукт, а не традиційний компост, який можна поверхнево застосовувати в саду як мульчу. Його потрібно або закопати в траншеях в саду, або додати в традиційну компостну купу для подальшої переробки бактеріями.
2. Процес вимагає спеціального герметичного відра з можливістю стікання рідини, що утворюється.
Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)
Додано: Нед вересня 29, 2019 1:16 am
Dgo
Матеріал процесу Бокаші принципово відрізняється від інших форм компостування, оскільки це анаеробний процес, який ферментує органічний матеріал, а не повністю розкладає його. Хоча це вимагає спеціального обладнання та матеріалів, компостування бокаші за дуже короткий час виробляє побічні продукти, які є високопоживними для рослин і можуть служити «сировиною» для інших форм компостування.
Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)
Додано: Нед вересня 29, 2019 1:28 am
Dgo
Якщо ви все таки вирішили експериментувати з бокаші , то ось декілька порад
1. Використовуйте достатню кількість висівок бокаші. Використовувати занадто багато висівок неможливо, але ви можете економити і використовувати занадто мало бактерій. Про це дасть знати ваш ніс. В бокаші працюють молочнокислі бактерії. І замість хорошого запаху свіжоквашеної капусти (запах здорового бокаші) відро буде справді смердіти.
2. Не давайте багато жиру (наприклад, жиру з фритюрниці). Компост Bokashi може обробляти певну кількість жирів, таких як смажена їжа, сир та майонез що залишився на вашому салаті, але ваш жир із фритюрниці це вже занадто.
3. Не кидайте відходи з зеленою або чорною цвіллю. Ці грибки можуть вбити хороші мікроби в бокаші. Якщо їжа має білу цвіль, її можна додати.
Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)
Додано: Нед вересня 29, 2019 1:43 am
Dgo
Які мікроорганізми використовуються в БОКАШІ?
В бокаші використовуються так звані ефективні мікроорганізми ЕМ . Це кілька штамів молочнокислих бактерій, дріжджів та фотосинтетичних бактерій.
(Фотосинтетичні бактері ї фіксують атмосферний азот і вуглець, виробляють органічні речовини і зв’язують достатню кількість азоту та інших поживних речовин, необхідних для кругообігу азоту в ґрунті)
Бактерії належать насамперед до трьох штамів: дріжджів ( Saccharomyces spp.), бактерій, що виробляють молочну кислоту ( Lactobacillus spp.), І (фототрофічних) пурпурових не сірчаних бактерій ( Rhodopseudomonas spp.). Ці, або подібні їм бактерії, є активними організмами в йогурті та силосі, ферментованому сіні, яке виробляється у всьому світі як корм для худоби. Усі запахи створювані бактеріями кислі або ферментовані (кефір, капуста, квашені огірки), але жодна не викликає неприємного запаху.
Бокаші не повинні пахнути іншими видами анаеробного розпаду, оскільки інокулюючі мікроби - дріжджі, виробники молочної кислоти та інші - не виробляють сірчані сполуки, які надають природним анаеробним процесам характерний сморід.
Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)
Додано: Нед вересня 29, 2019 1:50 am
Dgo
Як використовувати сік бокаші
Рідина, яка виробляється в процесі бродіння з бактеріями бокаші (часто називають сік або чай бокаші) містить поживні речовини з харчових відходів і живі мікроорганізми, тому вважається ефективним органічним добривом!
Але воно він дуже сильне тобто концентроване, тому його слід розбавляти водою у співвідношенні 100: 1, це 100 частин води до 1 частини соку бокаші (приблизно 2 чайні ложки соку на кожен літр води).
Re: Процес компостування БОКАШІ (bokashi)
Додано: Нед вересня 29, 2019 2:07 am
Dgo
Заяву продавців про те, що суміш Бокаші можна закопувати в сад після бродіння через десяти днів, не слід плутати з твердженням, що це готовий компост. За два тижні отримуєте «попередній компост», і майте на увазі, що коріння рослин не повинні торкатися його безпосередньо протягом декількох тижнів. Лише через місяць він повністю розкладеться в грунті (літом). (Як і інші види анаеробного компосту " передкомпост" Бокаші є досить кислим (містить молочну та інші органічні кислоти).
В жодному разі не слід класти свіжий продукт з відра бокаші в квітковий горщик. Це не компост - це квашені відходи з вашого столу!!!