Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання

Природні альтернативні матеріали (кокос, компости, деревне волокно, біогумус), синтетичні матеріали в субстратах
Dok
Повідомлень: 81
З нами з: Нед квітня 07, 2019 10:30 pm

Re: Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання

Повідомлення Dok » Нед квітня 28, 2019 10:18 pm

Marek.Dr писав:
Нед квітня 28, 2019 8:07 pm
Що таке дигистат? Чи можна його використовувати як добриво?
Ми багато говорили про анаеробний субстрат як про продукт , який отримують в домашніх компостерах при відсутності кисню. Дігестат (Digestate) - це те, що залишається після анаеробного зброджування в спеціальних промислових реакторах для виробництва біогазу. Він складається з фракції твердого волокнистого матеріалу і рідкої частини.

Анаеробне зброджування дає біогаз , при цьому поглинається вуглець, водень і кисень з сировини. Проте, основні поживні речовини для рослин (N, P і K) залишаються в реакторі, тобто процес здійснюється без істотного зниження потенційної кількісті поживних речовин для рослин.

Розрізняють ацидогенний дігестат і метаногенний дігестат.
Ацідогенний дігестат це тверда фаза вмісту біореактора після закінчення процесу. Являє собою волокнисту речовину яка складається переважно з лігніну і целюлози. Він нагадує торф. Саме ацідогенним дігестат має високі вологоутримуючі властивості. Дігестат зазвичай також містить мінерали і залишки мікроорганізмів (головним чином бактерій), які були активні в процесі зброджування.

Метаногенний дігестат є рідкою фазою вмісту біореактора . Він має високий вміст поживних речовин, таких як амоній і фосфати.

Анаеробний розклад органічної речовини це складний процес. Спочатку внаслідок гідролізу складні полімери перетворюються в більш прості мономери. Далі внаслідок біологічної реакції ацитогенезу прості мономери перетворюються в летючі жирні кислоти. Наступний етап це ацетогенез - біологічна реакція, в якій леткі жирні кислоти перетворюються в оцтову кислоту, діоксид вуглецю і водень. Тому вміст реактора на цьому етапі має кислу реакцію рН. І останній етап це метаногенез - біологічна реакція, в якій ацетати перетворюються в метан і вуглекислий газ, а водень витрачається. В результаті отримуємо дві фракції тверду і рідку.
В домашньому компостері рідка фракція витікає або в грунт або в спеціально підставлену посудину.
Рідину можна використати як добриво, але слід перевірити її кислотність. Вона може містити багато оцтової кислоти. Використовуйте спеціальні прилади рН метри, лакмусовий папір. Можна просто додати трішки соди - якщо є кислота будуть виділятися бульбашки вуглекислого газу. Якщо фільтрат кислий слід додати крейди перед внесенням під рослини і розбавити водою. Як говорили раніше тверду фазу слід компостувати додатково або витримати в компостері протягом року. З відра відходів овочі отримаємо добру жменю твердого компосту і 1-1,5 літрів рідкого концентрата .

Dok
Повідомлень: 81
З нами з: Нед квітня 07, 2019 10:30 pm

Re: Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання

Повідомлення Dok » Нед квітня 28, 2019 11:12 pm

Весь азот, фосфор и калій, присутній в сировині лишається в дигестаті, тому що в біогазі їх немає (мова про промисловий реактор). Проте, поживні речовини значно доступніші, ніж у сирій суспензії, що означає, що рослинам легше використовувати поживні речовини.

Точний склад дігестату визначається складом вихідної сировини. Тим не менш, деякі типові значення щодо поживних речовин:

Азот: 2,3 - 4,2 г/кг
Фосфор: 0,2 - 1,5 г/кг
Калій: 1,3 - 5,2 г/кг. Це непогані цифри. Знову ж таки це суміш рідкої і твердої фракції. В твердій фракції вміст поживних речовин значно нижчий.

Відповісти