Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання
-
- Повідомлень: 15
- З нами з: Чет квітня 18, 2019 12:16 am
Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання
компост буває аеробний і анаеробний. Слова мало що відрізняються. Хто знає в чому різниця?
Re: Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання
Мікроорганізми в купі добре провітреного компосту називають аеробами, вони мають потребу в кисні щоб жити, рости, розмножуватися і розкладати матеріали відходи. Але коли в купі компосту недостатньо кисню, ці аеробні мікроорганізми не можуть вижити і в кінцевому підсумку загинуть. Коли аероби відмирають, інший тип мікроорганізмів, анаероби, бере на себе роботу по розкладанню, виробляючи анаеробний компост.
Анаероби комфортно живуть в середовищі з невеликою кількістю або навіть при відсутності кисню. Анаероби працюють набагато повільніше, ніж їх аеробні аналоги, що робить процес розкладання і компостування набагато більш повільним.
Тобто анаеробний процес компостування - це повільне біологічне перетворення органічної речовини за відсутності кисню з використанням ферментації, і він аналогічний процесам ферментації, які відбуваються природним чином в болотах, та інших таких водно-болотних угіддях де утворюється торф і сапропель.
Анаероби комфортно живуть в середовищі з невеликою кількістю або навіть при відсутності кисню. Анаероби працюють набагато повільніше, ніж їх аеробні аналоги, що робить процес розкладання і компостування набагато більш повільним.
Тобто анаеробний процес компостування - це повільне біологічне перетворення органічної речовини за відсутності кисню з використанням ферментації, і він аналогічний процесам ферментації, які відбуваються природним чином в болотах, та інших таких водно-болотних угіддях де утворюється торф і сапропель.
Re: Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання
Анаеробне компостування найкраще працює з багатими азотом матеріалами, так як вони в основному вологі, але практично будь-який органічний матеріал може бути перероблений в анаеробному компостері, наприклад макулатура і картон, трав'яні залишки, залишки їжі, рідкі розчини і гній і або будь-які іншій тип сировини, який має особливо високий вміст води.
Але важливо уникати додавання занадто великої кількості багатих вуглецем матеріалів, таких як сухе листя, тирса і деревні садові відходи. Висока концентрація цих типів сухих матеріалів буде сповільнювати або навіть може зупиняти процес анаеробного компостування вбиваючи анаеробні мікроби, викликаючи сильний смерід, або перетворюючи його в аеробну компостну купу.
На відміну від звичайного аеробного компостування, анаеробне компостування являє собою низькотемпературний процес, тому купа компосту не нагрівається через високий вміст рідини. Таким чином, будь-які патогени, захворювання або насіння бур'янів, присутні в суміші, не можуть бути знищені в процесі ферментації. Однак патогенні мікроорганізми поступово зникають з часом через агресивне середовище.
Оскільки біологічний процес анаеробного компостування відбувається природним чином за відсутності кисню, він може бути ефективно контрольованим. Анаеробне компостування органічних побутових відходів відбувається природним чином на звалищах. Волога біомаса пакується в герметичні контейнери, анаеробні мікроби розвиваються в безкисневому середовищі і проходить рідке компостування.
Анаеробне розкладання органічної сировини відбувається природним чином з плином часу, утворюючи корисний біогаз, зазвичай метан, який можна збирати і використовувати для вироблення електроенергії або тепла. Однак надмірна дія кисню перешкоджає розмноженню анаеробних мікроорганізмів і уповільнює ефективне компостування.
Але важливо уникати додавання занадто великої кількості багатих вуглецем матеріалів, таких як сухе листя, тирса і деревні садові відходи. Висока концентрація цих типів сухих матеріалів буде сповільнювати або навіть може зупиняти процес анаеробного компостування вбиваючи анаеробні мікроби, викликаючи сильний смерід, або перетворюючи його в аеробну компостну купу.
На відміну від звичайного аеробного компостування, анаеробне компостування являє собою низькотемпературний процес, тому купа компосту не нагрівається через високий вміст рідини. Таким чином, будь-які патогени, захворювання або насіння бур'янів, присутні в суміші, не можуть бути знищені в процесі ферментації. Однак патогенні мікроорганізми поступово зникають з часом через агресивне середовище.
Оскільки біологічний процес анаеробного компостування відбувається природним чином за відсутності кисню, він може бути ефективно контрольованим. Анаеробне компостування органічних побутових відходів відбувається природним чином на звалищах. Волога біомаса пакується в герметичні контейнери, анаеробні мікроби розвиваються в безкисневому середовищі і проходить рідке компостування.
Анаеробне розкладання органічної сировини відбувається природним чином з плином часу, утворюючи корисний біогаз, зазвичай метан, який можна збирати і використовувати для вироблення електроенергії або тепла. Однак надмірна дія кисню перешкоджає розмноженню анаеробних мікроорганізмів і уповільнює ефективне компостування.
Re: Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання
Як працює анаеробне компостування
Анаеробне компостування має відбуватися в нагрітому, герметичному безповітряному контейнері, так званому котлі, в якому створені ідеальні умови для розмноження бактерій і ферментації органічного матеріалу в умовах відсутності кисню. Ви мабуть спостерігали як скошена трава, залишена в поліетиленовому пакеті в саду, почне швидко розкладатися анаеробно, створюючи слизову масу, від якої йде сильний запах. Ось це і є «анаеробне компостування». «Анаеробний реактор», який використовується для компостування, може являти собою герметичний контейнер будь-якого типу, бочку або відро з кришкою або такий же простий, як пластиковий пакет. Існують в основному два типи анаеробних котлів: сухі котли і мокрі котли.
Анаеробне компостування має відбуватися в нагрітому, герметичному безповітряному контейнері, так званому котлі, в якому створені ідеальні умови для розмноження бактерій і ферментації органічного матеріалу в умовах відсутності кисню. Ви мабуть спостерігали як скошена трава, залишена в поліетиленовому пакеті в саду, почне швидко розкладатися анаеробно, створюючи слизову масу, від якої йде сильний запах. Ось це і є «анаеробне компостування». «Анаеробний реактор», який використовується для компостування, може являти собою герметичний контейнер будь-якого типу, бочку або відро з кришкою або такий же простий, як пластиковий пакет. Існують в основному два типи анаеробних котлів: сухі котли і мокрі котли.
Re: Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання
Сухі анаеробні реактори
Як випливає з їх назви, не використовують ніякої додаткової води або рідин для стимулювання біологічного процесу. Компостовані матеріали, які містять достатню кількість води, такі як скошена трава, м'ясисті рослини і стебла або харчові відходи, дрібно нарізають і подрібнюють, запечатуються в відповідні повітронепроникні контейнери і залишаються на кілька тижнів або місяців для природного розкладання.
Час розкладання вихідної сировини для твердих відходів, а також кількість виробленого біогазу в значній мірі залежать від типу використовуваних відходів і зовнішньої температури під час ферментації. При виборі твердих відходів для сухого анаеробного зброджування необхідно ретельно враховувати співвідношення вуглецю до азоту в завантаженій в реактор сировині.
Якщо у вас немає анаеробного компостера, альтернативний підхід до сухого анаеробного компостування - закопати його під землею. Цей тип пасивного анаеробного процесу компостування називається ямним компостуванням, ізолює тверді відходи від впливу повітря і кисню шляхом поховання під землею. Це найпростіший спосіб компостування, якщо ви не проти трохи попрацювати лопатою. Викопана яма або траншея в землі заповнюється щільно утрамбованою органічною речовиною і ізолюється від навколишнього повітря зверху шаром грунту. Анаеробне розкладання органіки відбувається під землею і поліпшить грунт в цьому місці. Крім того, при компостуванні в ямі не має видимих надземних куп компосту, контейнерів або бочок для бродіння. Інша перевага цього типу анаеробного компостування полягає в тому, що яма або траншея можуть бути вириті навколо коренів дерев, чагарників та інших великих садових рослин, удобрюючи грунт біля коріння.
Анаероби розкладають тверді відходи повільніше, ніж їх аеробні аналоги. Важко важко стежити за процесом не викопуючи яму або не відкриваючи контейнери. Після завершення процесу компостування сухий анаеробний компост повинен бути без запаху з невеликою кількістю рідких стічних вод або взагалі без них. Анаеробні добрива зберігають велику частину поживних речовин, що корисно для рослин.
Як випливає з їх назви, не використовують ніякої додаткової води або рідин для стимулювання біологічного процесу. Компостовані матеріали, які містять достатню кількість води, такі як скошена трава, м'ясисті рослини і стебла або харчові відходи, дрібно нарізають і подрібнюють, запечатуються в відповідні повітронепроникні контейнери і залишаються на кілька тижнів або місяців для природного розкладання.
Час розкладання вихідної сировини для твердих відходів, а також кількість виробленого біогазу в значній мірі залежать від типу використовуваних відходів і зовнішньої температури під час ферментації. При виборі твердих відходів для сухого анаеробного зброджування необхідно ретельно враховувати співвідношення вуглецю до азоту в завантаженій в реактор сировині.
Якщо у вас немає анаеробного компостера, альтернативний підхід до сухого анаеробного компостування - закопати його під землею. Цей тип пасивного анаеробного процесу компостування називається ямним компостуванням, ізолює тверді відходи від впливу повітря і кисню шляхом поховання під землею. Це найпростіший спосіб компостування, якщо ви не проти трохи попрацювати лопатою. Викопана яма або траншея в землі заповнюється щільно утрамбованою органічною речовиною і ізолюється від навколишнього повітря зверху шаром грунту. Анаеробне розкладання органіки відбувається під землею і поліпшить грунт в цьому місці. Крім того, при компостуванні в ямі не має видимих надземних куп компосту, контейнерів або бочок для бродіння. Інша перевага цього типу анаеробного компостування полягає в тому, що яма або траншея можуть бути вириті навколо коренів дерев, чагарників та інших великих садових рослин, удобрюючи грунт біля коріння.
Анаероби розкладають тверді відходи повільніше, ніж їх аеробні аналоги. Важко важко стежити за процесом не викопуючи яму або не відкриваючи контейнери. Після завершення процесу компостування сухий анаеробний компост повинен бути без запаху з невеликою кількістю рідких стічних вод або взагалі без них. Анаеробні добрива зберігають велику частину поживних речовин, що корисно для рослин.
Re: Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання
Мокрі анаеробні реактори використовують для компостування гній тварин та птиці, рідкі розчини, стічні води і зелені органічні матеріали, змішані з водою. Вміст води в рідкій сировині дуже високий і становить понад 80% обсягу. Вологе анаеробне компостування перетворює рідкі органічні відходи в джерело відновлюваної енергії в формі «біогазу». Цей біогаз містить метан і діоксид вуглецю, які можуть бути використані безпосередньо для вироблення енергії, а також компост який називають «дігестат».
Цей дігестат можна розділити на рідку фракцію так званий «компостний чай», який можна використовувати в якості рідкого добрива з високим вмістом водорозчинних поживних речовин і багату поживними речовинами тверду фракцію, яку використовують в якості кондиціонера грунту. Рідке компостування і рідкі анаеробні добрива можна дешево зробити вдома, використовуючи стандартне відро з герметичною кришкою вологого анаеробного реактора.
Інший метод створення анаеробного компосту полягає в тому, що компост знаходиться під водою. Цей метод не потребує захисту від кисню, але для зберігання компосту, заповненого водою, потрібен великий резервуар, пластиковий басейн або глибока яма. У міру розкладання компосту запахи затримуються у воді. Ця форма пасивного компостування займає набагато більше часу, так як температура води, як правило, холодна, а мікроорганізми не мають такого високого метаболізму.
Одним з основних недоліків мокрого анаеробного компостування шляхом безпосереднього використання гною і відходів тварин є ризик забруднення рослин і людини такими патогенами сальмонела. Нагрівання рідин і / або твердих речовин, що утворюються при температурі вище 55 o C, може знищити ці патогенні мікроорганізми, але для цього потрібен додатковий енергетичний ресурс.
Цей дігестат можна розділити на рідку фракцію так званий «компостний чай», який можна використовувати в якості рідкого добрива з високим вмістом водорозчинних поживних речовин і багату поживними речовинами тверду фракцію, яку використовують в якості кондиціонера грунту. Рідке компостування і рідкі анаеробні добрива можна дешево зробити вдома, використовуючи стандартне відро з герметичною кришкою вологого анаеробного реактора.
Інший метод створення анаеробного компосту полягає в тому, що компост знаходиться під водою. Цей метод не потребує захисту від кисню, але для зберігання компосту, заповненого водою, потрібен великий резервуар, пластиковий басейн або глибока яма. У міру розкладання компосту запахи затримуються у воді. Ця форма пасивного компостування займає набагато більше часу, так як температура води, як правило, холодна, а мікроорганізми не мають такого високого метаболізму.
Одним з основних недоліків мокрого анаеробного компостування шляхом безпосереднього використання гною і відходів тварин є ризик забруднення рослин і людини такими патогенами сальмонела. Нагрівання рідин і / або твердих речовин, що утворюються при температурі вище 55 o C, може знищити ці патогенні мікроорганізми, але для цього потрібен додатковий енергетичний ресурс.
Re: Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання
Короткий висновок
Оскільки вам не потрібно перевертати купу компосту то анаеробне компостування може бути простішим і менш трудомістким, ніж звичайне аеробне компостування. Але воно більш пахне і вимагає набагато більше часу для виробництва придатного для використання компосту в порівнянні з аеробних компостуванням, оскільки різні типи мікробів і організми працюють набагато повільніше, в основному через більш холодні умови. Анаеробне компостування зазвичай дає більше придатного для використання компосту та рідкого добрива на обсяг вихідних інгредієнтів компостування в порівнянні зі звичайною купою аеробного компосту.
Анаеробний компост містить більш високі рівні амонію, оскільки анаеробні мікроби використовують менше азоту, ніж аеробні мікроби. Процес компостування анаеробно виробляє біогаз (наприклад, метан і діоксид вуглецю), побічний продукт, який може бути зібраний і використаний в якості альтернативної енергії або палива.
Оскільки анаеробне компостування відбувається в закритому безкисневому середовищі або під водою, розкладання органічних матеріалів може привести до дуже неприємних запахів через виділення сірковмісних сполук, таких як сірководень, але ці незначні запахи сірки можуть вказувати на те, що процес розкладання працює належним чином.
Одним з основних недоліків анаеробного компостування є те, що якщо компостування проводиться не достатньо часу (не менше одного року) існує ризик того, що компост буде містити шкідливі патогенні мікроорганізми. При наявності достатнього часу для розщеплення вихідної сировини будь-які патогенні мікроорганізми, які могли бути присутніми, в кінцевому підсумку будуть витіснені більш корисними мікроорганізмами.
Оскільки вам не потрібно перевертати купу компосту то анаеробне компостування може бути простішим і менш трудомістким, ніж звичайне аеробне компостування. Але воно більш пахне і вимагає набагато більше часу для виробництва придатного для використання компосту в порівнянні з аеробних компостуванням, оскільки різні типи мікробів і організми працюють набагато повільніше, в основному через більш холодні умови. Анаеробне компостування зазвичай дає більше придатного для використання компосту та рідкого добрива на обсяг вихідних інгредієнтів компостування в порівнянні зі звичайною купою аеробного компосту.
Анаеробний компост містить більш високі рівні амонію, оскільки анаеробні мікроби використовують менше азоту, ніж аеробні мікроби. Процес компостування анаеробно виробляє біогаз (наприклад, метан і діоксид вуглецю), побічний продукт, який може бути зібраний і використаний в якості альтернативної енергії або палива.
Оскільки анаеробне компостування відбувається в закритому безкисневому середовищі або під водою, розкладання органічних матеріалів може привести до дуже неприємних запахів через виділення сірковмісних сполук, таких як сірководень, але ці незначні запахи сірки можуть вказувати на те, що процес розкладання працює належним чином.
Одним з основних недоліків анаеробного компостування є те, що якщо компостування проводиться не достатньо часу (не менше одного року) існує ризик того, що компост буде містити шкідливі патогенні мікроорганізми. При наявності достатнього часу для розщеплення вихідної сировини будь-які патогенні мікроорганізми, які могли бути присутніми, в кінцевому підсумку будуть витіснені більш корисними мікроорганізмами.
Re: Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання
Вирішуйте самі чи ризикнете ви покласти цей компост в горщик з вашою улюбленою пеларгонією.
Re: Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання
Для саду-городу, дачі це непоганий варіант. Особливо якщо використати спеціальні мікроорганізми. Наприклад , так звані, ЕМ-мікроорганізми.
Re: Анаеробний компост, його властивості , приготування і використання
Бокаши
Є ще одна технологія анаеробного процесу . Bokashi - це не компостування, як визначено раніше, а альтернативна технологія. Він зброжує (а не розкладає) органічну речовину, яку використовують мікроорганізми грунту (а не виробляє грунтовий кондиціонер). Процес включає додавання Lactobacilli до відходів в герметичний контейнер. Процес проходить при нормальній кімнатній температурі. Ці бактерії зброджують вуглеводи до молочної кислоти, яка консервує органічну масу. Після того, як це завершено, перероблена органіка змішується з грунтом, перетворюючи молочну кислоту в піруват.
Bokashi зазвичай застосовується для харчових відходів домашніх господарств, робочих місць і підприємств громадського харчування, тому що такі відходи містять значну частку вуглеводів; це також можна використати до інших органічних відходів, додаючи вуглеводи. Побутові контейнери («відра для бокаші») зазвичай розраховані на 5-10 кг, які накопичуються за кілька тижнів. У садівничих умовах партії можуть бути на порядки більшими.
Є ще одна технологія анаеробного процесу . Bokashi - це не компостування, як визначено раніше, а альтернативна технологія. Він зброжує (а не розкладає) органічну речовину, яку використовують мікроорганізми грунту (а не виробляє грунтовий кондиціонер). Процес включає додавання Lactobacilli до відходів в герметичний контейнер. Процес проходить при нормальній кімнатній температурі. Ці бактерії зброджують вуглеводи до молочної кислоти, яка консервує органічну масу. Після того, як це завершено, перероблена органіка змішується з грунтом, перетворюючи молочну кислоту в піруват.
Bokashi зазвичай застосовується для харчових відходів домашніх господарств, робочих місць і підприємств громадського харчування, тому що такі відходи містять значну частку вуглеводів; це також можна використати до інших органічних відходів, додаючи вуглеводи. Побутові контейнери («відра для бокаші») зазвичай розраховані на 5-10 кг, які накопичуються за кілька тижнів. У садівничих умовах партії можуть бути на порядки більшими.