Домашняя Вверх О нас Продукты Магазин Фотогалерея Наши цены Контакт Содержание

Домашняя
Вверх
Содержание
 Напишите нам

 Посетите страницу НОВОСТИ

Лента новостей  RSS  Лента новостей ПП Кардаш

Наши партнеры

Мозаика в архитектуре и ландшафте

Консультация ветеринара по телефону 0-900-105-284

 

 Сторінка Facebook

 

 

| ДОМАШНЯ > |ТОРФЯНІ СУБСТРАТИ| КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ| Матеріали з сайту фірми УкрАгроВест

УкрАгроВест

Матеріали з сайту http://www.agrowest.com.ua

Необхідне про насіння

       Проростання життєздатного насіння починається з набрякання. Кількість води, необхідна для цього, у різних рослин неоднакова. Чим більше вологи, тим скоріше набухає насіння, але при надлишку її притоку повітря утрудняється, і проростання зупиняється. Поглинання води починається приблизно при 0°C, при більш високій температурі насіння насичуються вологою швидше.

       Більшість насіння проростає, якщо в повітрі міститься 10% кисню. Склад повітря в поверхневих шарах оброблюваного ґрунту звичайно мало відрізняється від загального складу атмосферного повітря. Якщо ж на ґрунті утвориться щільна кірка, вміст вуглекислого газу збільшується до 2% і більше, а кількість кисню зменшується, що негативно позначається на сходах.

       Крім води і кисню, для проростання насіння необхідна певна температура. Одне насіння починає проростати при температурі близько 5-10°C, інше - при 12-15°C.З підвищенням температури до 30°C швидкість проростання збільшується.

      Постійна оптимальна температура не забезпечує швидке проростання насіння. Періодичні зміни її стимулюють цей процес. Тому різна температура вдень і вночі, що спостерігається в природних умовах, позитивно впливає на проростання, особливо недостатньо зрілого насіння.

       Насіння, проростаючи, перетворюється в паростки. Однак не всі вони дають нормальні сходи. Можна мати схоже насіння, створити нормальні умови для проростання, а сходів не одержати. Щоб проросле насіння винесло на поверхню сім'ядолі, необхідна певна вологість ґрунту, кисень, живлення і захист від збудників хвороб і шкідників.

        При проростанні насіння спочатку з'являється зародковий корінець, що завжди дає вигин донизу. Молодий паросток швидко зміцнюється в ґрунті і забезпечує надходження нових живильних речовин. Через деякий час з насіння з'являється зародковий пагін, тобто стебло, що несе листи. Тому для нормального розвитку сходів особливе значення мають глибина посіву, якість обробки ґрунту і т.д.

       Насіння яке використовують для посіву, повинно володіти високими посівними якостями: (схожість, енергія проростання, величина, чистота, вологість). Однакове по розміру насіння дає дружні і рівні сходи, краще розвивається і рівномірно дозріває.

       Схожість характеризується кількістю нормально пророслого насіння за певний термін при оптимальних умовах пророщення.

       Енергія проростання характеризується дружньою появою нормальних паростків за визначений термін, менший, чим потрібно для визначення схожості. Її встановлюють одночасно з визначенням схожості насіння.

       До числа схожих відносять не все проросле насіння, а тільки те, яке має нормально розвинені паростки. Чим краще дозріло насіння, тим вище в нього енергія проростання; чим менша різниця між схожістю й енергією проростання, тим краща якість насіння. Насіння рослин сильно розрізняються по розміру і масі. Різні також і терміни збереження насіння. Розмір насіння визначає спосіб і глибину посіву. Чім крупніше насіння, тим легше воно переборює механічний опір ґрунту, і з більшої глибини може прорости.

      Великі труднощі бувають при посіві дрібного насіння. Якщо його посіяти дуже мілко, то тонкий шар землі пересихає раніше, ніж насіння встигне прорости і пустити корені в більш глибокі і вологі шари ґрунту. Надмірно глибокий посів затрудняє доступ до насіння тепла і повітря, у результаті проростання сповільнюється або зупиняється.

      Землю для посіву насіння на розсаду попередньо просівають на великому ситі, щоб не було грудок і рослинних залишків. Насіння культур, схильні до враження чорною ніжкою: (капусти, томату, перцю, айстри, левкою, майорців, гвоздики й ін.) присипають чистим річковим піском, а всі інші - легкою перегнійною землею. Після цього рясно, але обережно (щоб не вимити з ґрунту насіння) поливають.

       Для висіву на розсаду краще використовувати спеціалізовані торф'яні субстрати ДЛЯ РОЗСАДИ. Для дорощування сіянці пікують в субстрат УНІВЕРСАЛЬНИЙ. Докладно про характеристики субстратів для розмноження в статті " Особливості субстратів для висіву та живцювання ".

       Термін проростання насіння в одних рослин становить 3-4 дні, інші проростають на протязі кількох тижнів, місяців і навіть років.

      Передпосівна обробка насіння стимулює проростання. Навіть просте намочування в чистій воді і посів набряклого і наклюнутого насіння прискорює появу сходів.

       Оптимальна температура води для замочування насіння - 18-20°C. Воду до насіння підливають невеликими порціями, щоб тільки змочити його. Надлишок води може знизити схожість насіння. Намочене або проросле насіння висівають тільки у вологий ґрунт. Якщо він сухий, після посіву його поливають.

       Для одержання більш стійких до несприятливих погодних умов сходів, насіння теплолюбних рослин гартують. Техніка цього процесу проста. Намочене насіння перші 12 годин витримують у приміщенні при температурі 15-20°C, щоб зародок пробудився і рушив у ріст. Потім його поміщають на 12 годин у холодне приміщення з температурою 1-2°C. Зазначену процедуру здійснюють протягом тижня за 5-10 днів до посіву насіння.

        До передпосівної підготовки насіння відносяться такі прийоми, як стратифікація і скарифікація.

       Стратифікація - це витримування важкопроростаючого насіння, що має тривалий період спокою (катран, лаванда, оман, женьшень і ін.), у вологому пористому субстраті при зниженій температурі (1-5°C) або під снігом протягом 45-60 днів (для женьшеню 180-240 днів) . Цей прийом прискорює проростання і збільшує схожість насіння.

      При стратифікації насіння змішують із трьома об'ємами грубозернистого промитого річкового піску. Після ретельного перемішування суміш воложать водою до повного насичення так, щоб вода почала виступати із суміші. Її щодня змочують, перемішують протягом декількох днів (для більшості культур - 3-4) - до набрякання насіння. Після цього змочування припиняють, суміш перемішують, насипають у ємність, що ставлять у приміщення з температурою 5°C. У ємність ставлять етикетку з указівкою найменування, кількості насіння і терміну стратифікації. У період стратифікації підтримують необхідну вологість суміші, температуру і стежать за доступом повітря до насіння. Цей процес продовжується до появи корінця, після чого ємність з насіннями ставлять у сніг до посіву. Щоб сніг не танув, його покривають тирсою, соломою або очеретом. Навесні, перед посівом, насіння відмивають водою від піску і висівають.

      Скарифікація - поверхневе ушкодження твердих оболонок насіння (люпину, горошку запашного, і ін.) для прискорення їхнього проростання. Насіння перетирають вручну з грубозернистим піском, металевими обпилюваннями, обробляють наждаковим папером, потім насипають у марлеві мішечки і тричі швидко, на мить, занурюють в окріп, а потім у холодну воду. Цю операцію потрібно робити обережно, щоб не ушкодити зародок. Після просушування насіння готове до посіву.  


Домашняя | Вверх


© 2007 ЧП Кардаш Андрей Юриевич  Дата изменения: 10.01.2011   Все права на материалы, опубликованные на сайте, защищены в соответствии с украинским и международным законодательством об авторском праве. При любом использовании материалов сайта ссылка на    www. kardash.com.ua   обязательна.